2008. március 11. 11:09

"A mostani a hitelpiaci válságról még tíz-húsz év múlva is beszélni fogunk, ha nem is tart addig" - vélekedett Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a cég keddi sajtótájékoztatóján.

Az egész hitelválság arra vezethető vissza, hogy a kilencvenes évek közepétől kezdve fokozatosan emelkedtek a lakásárak a tengerentúlon, a befektetők pedig meggondolatlanul vettek fel hiteleket bízva abban, hogy a drágulás nem ér véget. Ebben az amerikai bankok is partnerek voltak, melyek sokszor önerő nélkül nyújtottak hiteleket megbízhatatlan ügyfeleknek.

2005-2006-ban aztán a jegybanki alapkamat fokozatos emelésével meredeken esni kezdtek a lakásárak, az adósok sokszor nem fizették a hiteleket, inkább a bankokra hagyták a lakásokat.

A JP Morgan elemzői szerint a fejlett országok gazdasága már recesszióba süllyedt volna a tavalyi negyedik negyedévben, ha nincsenek a fejlődő piacok, melyek némiképp kihúzták a bajból az Egyesült Államokat, Japánt és az Európai Uniót - emelte ki a befektetési igazgató a sajtótájékoztatón.

Horváth István szerint az már látható, hogy az amerikai jegybank, a FED lépései nem voltak sikeresek, szerinte a mostani válságot nem is lehet intézményi eszközökkel megoldani. Megfigyelhető ugyanis, hogy hiába csökkentette a FED az alapkamatot, a hitelfelvevő vállalatok terhei nem csökkentek, sőt még ha vállalja is valaki a magasabb kamatot, az is csak szigorú feltételekkel kaphatja meg a hitelt. Szerinte a jegybank nem is tud mit tenni, időt kell hagyni a piacoknak, hogy megtisztuljanak a kockázatosan felvett hitelektől.

"Az ingatlanárak fokozatosan emelkedtek az elmúlt évtizedben, a mostani meredek visszaesés után is arra lehet számítani, hogy csak fokozatosan fog magához térni a piac." - tette hozzá Horváth István. Véleménye szerint még évekig el fog tartani a mostani válság, de ez nem jelenti azt, hogy a részvénypiacok is évekig ilyen gyengék lesznek, mint most.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.