2005. január 5. 10:59

A szupergazdagok vagyonát kezelő privát bankok titkos világa a szakértők szerint az egyik nyertese lehet az átfogó számviteli reformnak, a Bázel II-nek - vélik a szakemberek.

A szupergazdagok vagyonát kezelő privát bankok titkos világa a szakértők szerint az egyik nyertese lehet az átfogó számviteli- és kockázatkezelési reformnak, a Bázel II-nek - vélik a szakemberek.

Az új rendszer mindenképpen pozitív hatást gyakorolhat a legnagyobb összegeket forgató magánbefeketetőket kiszolgáló privát banki szolgáltatásra specializálódott pénzintézetek életére - véli a területen legjelentősebb francia bank, a Société Générale privát banking szolgáltatást nyújtó részlegének vezetője. Pierre Mathé ezt azzal magyarázza, hogy az ilyen típusú tevékenység kockázata a hagyományos banki műveletekéhez képest jóval kisebb. A Bázel II-nek köszönhetően az ilyen típusú különbségeket pedig érvényesíteni is lehet - idézi a szakembert a Financial Times.

Az ilyen befektetések során alkalmazott eszközök jobb minősége (likviditása, kockázata) és az ügyfélek átlagosnál sokkal jobb megbízhatósága az új standardban már érvényesül a kockázatkezelési és tartalékképzési szabályok által.

A kedvező változások mindazonáltal a privát banki tevékenységben erős pénzintézetek iránti érdeklődést is növelni fogják - véli a szakember. A nemzetközi gyakorlatban 1 millió euró feletti összegeket befektető ügyfelek vagyonát kezelő pénzintézetek piacán a következő évben így koncentráció várható, az európai piacon a legnagyobb szereplők - az SG mellett a svájci UBS és a német Deutsche Bank - pedig az értékes akvizíciós célpontokért minden bizonnyal komoly harcot folytatnak majd.

(Menedzsment Fórum)

Kapcsolódó anyagok
100 milliós költséget is jelenthet a bankoknak az új kockázatkezelési direktíva
A magyar bankok többsége még nem készült fel az új kockázatkezelési előírásra