TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A tevékenységalapú költségszámítást kevés cég alkalmazza, pedig segíthet a kihasználtság ellenőrzésében és a létszámgazdálkodás javításában is. Igaz, a bevezetés során számolni kell a kontrolling költségeinek növekedésével, és az alkalmazottak ellenállásával is, írja a Világgazdaság.

A tevékenységalapú költségszámítást kevés cég alkalmazza, pedig segíthet a kihasználtság ellenőrzésében és a létszámgazdálkodás javításában is. Igaz, a bevezetés során számolni kell a kontrolling költségeinek növekedésével, és az alkalmazottak ellenállásával is, írja a Világgazdaság.

A tevékenység alapú költségszámítás (activity based costing – ABC) a jól elkülöníthető vállalati funkciókhoz társítja a azokat a vetítési alapokat, amelyek leginkább hatnak a művelet összes költségére. Például a raktározásnál ilyen lehet az elfoglalt térfogat és a tárolási idő, az anyagbeszerzésnél a vásárolt alkatrészfajták száma.

A koncepció már több mint tíz éves, itthon mégis csupán 15-20 nagy cég használja, mivel módszer a hagyományosnál jóval több adat rendszeres gyűjtését igényli, ami növeli a kiadásokat. Előnyei csak a közepes vagy nagy cégeknél jelentkeznek, ahol a termelési folyamatok is összetettebbek.

A kudarcok nyomán jelent meg két évvel ezelőtt a tevékenység alapú költségszámítás idővezérelt változata: itt az egyes tevékenységek elvégzéséhez szükséges idő az egyetlen mérési alap. Bár ez a módszer a termelő tevékenységet végző cégeknél nehezen áll meg, jó eredményeket adhat a szolgáltató szektorban.

A módszert a Magyar Külkereskedelmi Bank elsőként vezette be hazánkban 2001-ben, és főleg a kapacitáskihasználás mérését és a stratégiai súlypontok helyes megválasztását könnyítette meg náluk. A bevezetés során viszont nehézséget okozott szervezeti ellenállás: a dolgozók a normaidők meghatározás kapcsán egy közelgő létszámleépítéstől tartottak, ezért pontatlanul adták meg az adatokat.

Az E.On Hungária Rt. azért vezette be a rendszert, mert csapatának folyamatos átalakulása miatt máshogy nem lehetett mérni a költségeket. Itt a legnagyobb gondot az önálló folyamatok azonosítása, a szervezeti változások követése és a felelősségi körök kialakítása okozta. Sok energiát kötött le az is, hogy a munkatársakkal megértessék: nem öncélú kontrolling-módszerről, hanem a vezetői döntéseket jobban támogató rendszer bevezetéséről van szó, írja a Világgazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.