2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A kormány segíteni fogja a kutatás-fejlesztést az abban tevékenykedő szakemberek megtartásának támogatásával - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport ülése utáni sajtótájékoztatón Budapesten.

Az autóipari szakemberek felvetésére, miszerint a kormány azzal is ösztönözhetné a késztermékek vásárlását, hogy eltörli a regisztrációs adót, a miniszter kijelentette: megvizsgálják ezt a lehetőséget, de ez mindenképpen csak úgy képzelhető el, hogy ha az adókiesést más forrásból kompenzálni lehet.

Fontos a meglévő kompetenciák megőrzése, mivel Nyugat-Európában idén 30-40 százalékkal esik vissza az autógyártás, Kelet-Európában még jobban, és ha elveszik a képzett munkaerő, nehéz lesz pótolni a fellendülés idején - tette hozzá Lepsényi István, a Knorr-Bremse vezérigazgatója, a munkacsoport társelnöke.

A szerda délutáni munkacsoport tagjai üdvözölték azt a pályázati lehetőséget, amelynek eredményeként a csökkentett munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak bérének és járulékainak egy részét megtéríti az állam. Erre jelenleg 16 milliárd forint áll rendelkezésre nemzeti forrásból, és további 50 milliárd csoportosítható át az uniós forrásokból, amennyiben arra áldását adja Brüsszel is - mondta a miniszter.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a 110 ezer autóipari alkalmazottból eddig 5-8 ezret bocsátottak el, de további akár 15-20 ezer alkalmazottól is megválhat az iparág, amely a magyar export negyedét adja.

Bajnai Gordon kifogásolta, hogy a bankok a támogatott kamatozású, illetve a garantált hiteleket késve folyósítják. Lepsényi István ezt megtoldotta azzal, hogy gyorsan kell érkeznie a munkahelymegtartó támogatásnak is, mielőtt felmondanának a dolgozóknak.

A miniszter generális gazdaságélénkítő, és versenyjavító eszköznek nevezte a munkabéreket sújtó adó- és járulék terhek csökkentését. Két hét múlva lesz konkrét terv, de az biztos, hogy a költségvetés hiánya nem növelhető - mondta. Így más adó emelésének, illetve a kiadások csökkentésének kombinálásával érhető el a teher csökkentése - tette hozzá.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!