TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az első negyedéves növekedés megtorpanása a Raiffeisen elemzői szerint átmeneti lesz, az év második felében fellendülhet ismét a magyar gazdaság. A növekedés gátja a munkaerő hiánya lehet.

Meglepő dolgok nem történtek az idei évben, hiszen a vártnál kicsit gyengébb lett az első negyedéves GDP, melynek háttérben átmeneti jelenségek (autóipar, építőipar) álltak. A Raiffeisen szakértői szerint ismét fellendülés következhet, viszont problémát jelent, hogy a visszaeséshez hasonlóan az erőteljesebb növekedés is csak átmeneti lesz. Török Zoltán, a bank vezető elemzője azt mondta, nem változtattak idei 2,3 százalékos GDP növekedési várakozásukon, a jövő évben a bővülés 2,7 százalékos lehet.

A GDP növekedésének van egy stabil alapja, ez a belső fogyasztás megindulása. A kormányzati intézkedések, a reálbérek emelkedése segít abban, hogy a növekedés a potenciális 2 százalékosnál nagyobb legyen. A 2018-ra várt 2,9 százalék után ehhez a szinthez térhet vissza a GDP-növekedésünk.

A béremelkedés ugyanakkor korlátos, legyen szó akár a közszféráról, akár a versenyszféráról. Az innovatív, versenyképes ágazatok a bérnövekedéssel tudnak munkaerőt bevonzani, számukra a béremelés nem jelent problémát. A lemaradó vállalkozások számára azonban a bérnövekedés versenyhátrányt jelent. Pontos számok nincsenek arról, hogy oszlanak meg a vállalatok az innovatívak és a lemaradók kategóriája között, ám Török Zoltán becslése szerint a magyar kkv-k jelentős része utóbbi kategóriába esik.

Celebek, akiknek semmi gondjuk nincs a fizetésükkel

Nehézséget jelent még a munkaerőhiány is. Ha megnézzük a bevonhatók körét, akkor leginkább az inaktívak azok, akikhez nyúlni lehetne. Emellett korlátos lehetőséget jelent, hogy a közmunkásokat az elsődleges piacra áttereljék, vagy a külföldön dolgozókat hazacsábítsák, esetleg vendégmunkásokat hozzanak. Hosszabb folyamat révén képzéssel, a mobilitást segítő intézkedéssel lehetne javítani a helyzetet. Ugyanakkor Török Zoltán azt hangsúlyozta, hogy jelen pillanatban nem lehet megnyugtató megoldást találni a munkaerőhiányra.

A bank szakértői szerint a forint árfolyama az euróval szemben továbbra is stabil maradhat, és szűk sávban fog mozogni. Az infláció jövőre elérheti a 2 százalékot, ugyanakkor a jegybanki alapkamat jelenlegi szintjétől – amely 0,9 százalékos – nem várnak változást. A további felminősítések benne vannak a levegőben, akár már idén is befektetési kategóriába kerülhet az ország.

Mai sajtóinformációk szerint Varga Mihály azt mondta, hogy az évtized végére csatlakozhatunk az euróhoz. A Raiffeisen elemzője szerint ellenérveket nem nagyon lehet mondani, miközben több pozitívum is látható. Felmerülnek persze kérdések (Milyen árfolyamon lenne jó csatlakozni?, Hiányozhat-e majd az árfolyampolitika rugalmassága?, Kedvező-e az a kamatpolitika a magyar gazdaság számára, amit az EKB képvisel?, stb.). Ugyanakkor a régiós országok példája (balti országok, Szlovákia) azt mutatja, hogy náluk számos előnnyel járt az euróhoz való csatlakozás. Ráadásul nem csak a gazdasági szereplők látják pozitívan a csatlakozást, hanem a lakosság körében is nagyon magas a közös európai fizetőeszköz támogatottsága.

Az EU gazdasága pozitív, ott is növekedés mutatkozik. A bővülés motorja az egész EU-ban a belső fogyasztás bővülése. A nagyon alacsony a kamatkörnyezet, amely miatt mind a vállalatok, mind a háztartások esetében erős hiteldinamikát láthatunk. Az euróövezetben ugyanakkor igen heterogén a helyzet.

A nagyon alacsony eurózónás kamatok kedvezőek Magyarország számára is, az tapasztalható ugyanis, hogy a perifériás országokba is jelentős mennyiségű tőke áramlik. A Raiffeisen elemzői szerint ez a jövőben is folytatódhat, és a hozamok a mostani szinteken maradhatnak, vagy akár még kisebb további hozamcsökkenés is lehet.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.