Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az első negyedéves növekedés megtorpanása a Raiffeisen elemzői szerint átmeneti lesz, az év második felében fellendülhet ismét a magyar gazdaság. A növekedés gátja a munkaerő hiánya lehet.

Meglepő dolgok nem történtek az idei évben, hiszen a vártnál kicsit gyengébb lett az első negyedéves GDP, melynek háttérben átmeneti jelenségek (autóipar, építőipar) álltak. A Raiffeisen szakértői szerint ismét fellendülés következhet, viszont problémát jelent, hogy a visszaeséshez hasonlóan az erőteljesebb növekedés is csak átmeneti lesz. Török Zoltán, a bank vezető elemzője azt mondta, nem változtattak idei 2,3 százalékos GDP növekedési várakozásukon, a jövő évben a bővülés 2,7 százalékos lehet.

A GDP növekedésének van egy stabil alapja, ez a belső fogyasztás megindulása. A kormányzati intézkedések, a reálbérek emelkedése segít abban, hogy a növekedés a potenciális 2 százalékosnál nagyobb legyen. A 2018-ra várt 2,9 százalék után ehhez a szinthez térhet vissza a GDP-növekedésünk.

A béremelkedés ugyanakkor korlátos, legyen szó akár a közszféráról, akár a versenyszféráról. Az innovatív, versenyképes ágazatok a bérnövekedéssel tudnak munkaerőt bevonzani, számukra a béremelés nem jelent problémát. A lemaradó vállalkozások számára azonban a bérnövekedés versenyhátrányt jelent. Pontos számok nincsenek arról, hogy oszlanak meg a vállalatok az innovatívak és a lemaradók kategóriája között, ám Török Zoltán becslése szerint a magyar kkv-k jelentős része utóbbi kategóriába esik.

Celebek, akiknek semmi gondjuk nincs a fizetésükkel

Nehézséget jelent még a munkaerőhiány is. Ha megnézzük a bevonhatók körét, akkor leginkább az inaktívak azok, akikhez nyúlni lehetne. Emellett korlátos lehetőséget jelent, hogy a közmunkásokat az elsődleges piacra áttereljék, vagy a külföldön dolgozókat hazacsábítsák, esetleg vendégmunkásokat hozzanak. Hosszabb folyamat révén képzéssel, a mobilitást segítő intézkedéssel lehetne javítani a helyzetet. Ugyanakkor Török Zoltán azt hangsúlyozta, hogy jelen pillanatban nem lehet megnyugtató megoldást találni a munkaerőhiányra.

A bank szakértői szerint a forint árfolyama az euróval szemben továbbra is stabil maradhat, és szűk sávban fog mozogni. Az infláció jövőre elérheti a 2 százalékot, ugyanakkor a jegybanki alapkamat jelenlegi szintjétől – amely 0,9 százalékos – nem várnak változást. A további felminősítések benne vannak a levegőben, akár már idén is befektetési kategóriába kerülhet az ország.

Mai sajtóinformációk szerint Varga Mihály azt mondta, hogy az évtized végére csatlakozhatunk az euróhoz. A Raiffeisen elemzője szerint ellenérveket nem nagyon lehet mondani, miközben több pozitívum is látható. Felmerülnek persze kérdések (Milyen árfolyamon lenne jó csatlakozni?, Hiányozhat-e majd az árfolyampolitika rugalmassága?, Kedvező-e az a kamatpolitika a magyar gazdaság számára, amit az EKB képvisel?, stb.). Ugyanakkor a régiós országok példája (balti országok, Szlovákia) azt mutatja, hogy náluk számos előnnyel járt az euróhoz való csatlakozás. Ráadásul nem csak a gazdasági szereplők látják pozitívan a csatlakozást, hanem a lakosság körében is nagyon magas a közös európai fizetőeszköz támogatottsága.

Az EU gazdasága pozitív, ott is növekedés mutatkozik. A bővülés motorja az egész EU-ban a belső fogyasztás bővülése. A nagyon alacsony a kamatkörnyezet, amely miatt mind a vállalatok, mind a háztartások esetében erős hiteldinamikát láthatunk. Az euróövezetben ugyanakkor igen heterogén a helyzet.

A nagyon alacsony eurózónás kamatok kedvezőek Magyarország számára is, az tapasztalható ugyanis, hogy a perifériás országokba is jelentős mennyiségű tőke áramlik. A Raiffeisen elemzői szerint ez a jövőben is folytatódhat, és a hozamok a mostani szinteken maradhatnak, vagy akár még kisebb további hozamcsökkenés is lehet.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.