2018. február 13. 11:16

Sokkal kevesebb közpénz kell nekik egy mozijegy eladásához, mint férfi kollégiáiknak. Ugyanez a helyzet a producereknél is.

A női rendezők sokkal hatékonyabban használják fel a filmes támogatásokat, mint a férfiak - mutatta ki a Rostocki Egyetem Médiakutató Intézete. A főbb vonalaiban hétfőn ismertetett kutatás szerint a női rendezőknek átlagosan 13 euró támogatási pénzre van szükségük ahhoz, hogy egy nézőt becsalogassanak a mozikba, míg a férfi rendezők csak 41 eurónyi támogatásból tudnak moziba vonzani egy nézőt.

Enyedi Ildikó rendező megkapja a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a Testről és lélekről című filmjéért a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, 2017. február 18-án. (fotó: MTI)

Elizabeth Prommer, az egyetem kutatója 117 olyan német mozifilm adatait vizsgálta, amelynek 2016-ban volt az ősbemutatója, és két német filmalap, a Filmförderungsanstalt (FFA) és Deutscher Filmförderfonds (DFFF) által folyósított támogatást vette figyelembe. A vizsgált filmek 22 százaléka származott női rendezőktől, akik az FFA által szétosztott pénz 20, és a DFFF támogatásainak 17 százalékát kapták.

A Rostocki Egyetem kutatója megvizsgálta a közpénzfelhasználás hatékonyságát azoknál a "művészi ambíciójú" filmeknél is, amelyek a szövetségi kormány kultúra- és médiaügyi megbízottjától kaptak pénzt. A kutatás eredménye szerint a női rendezőknek ebben az esetben is csak 18 eurónyi támogatásra volt szükségük egy-egy mozijegy eladásához, míg férfi kollégáik 31 euró támogatási pénz elköltése árán tudtak becsalogatni egy-egy nézőt a filmjükre. Hasonló hatékonyságkülönbséget tártak fel a női és a férfi producerek között is: míg a nők már 17 euró támogatásból nyertek egy-egy nézőt a filmjükre, a férfiaknak 42 euróból sikerült ugyanez.

A kutatás feltárta azt is, hogy minél több nő dolgozik egy filmes csapatban rendezőként, producerként vagy forgatókönyvíróként, később annál több nő látható a vásznon is. A német filmekben a nők alulreprezentáltak, 30 év fölöttiek alig fordulnak elő. "Ha azonban a rendezés és a forgatókönyv is női kézben van, csaknem megduplázódik a nők száma a vásznon" - állapította meg Elizabeth Prommer. A kutatás eredményeit részletesebben február 16-án a Berlini Filmfesztiválon ismertetik.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.