2007. szeptember 11. 09:46

Az élelmiszerek gyorsabb drágulása miatt volt magasabb az infláció augusztusban a vártnál elemzők szerint.

A fogyasztói árak augusztusban nem változtak júliushoz képest, és 8,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az elemzők 8 százalék körüli 12 havi inflációt vártak.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője elmondta: az augusztusi számokból jól látható, hogy megindult az élelmiszerár-emelkedés első hulláma. Véleménye szerint ez határozza meg a következő hónapok alakulását is. Az elemző szerint év végéig az árak csökkenése várható, de nem olyan mértékben, mint ahogy korábban várták.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője is hasonlóan vélekedett az augusztusi inflációról. Elmondta: kezdetben a feldolgozatlan élelmiszerek áraiban, később viszont a feldolgozottban is megjelenik az emelkedés.

Az elemzők a következő hónapokban nem várnak 6 százalék alatti inflációt év/év alapon számolva, míg korábban ennél alacsonyabb drágulást prognosztizáltak.

A KSH közlése szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,1 százalékkal emelkedtek, az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 9,9 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer 1,5 százalékos árnövekedése miatt. Nőtt 7,1 százalékkal a liszt, 6,9 százalékkal a tojás, 6 százalékkal az étolaj, 4,6 százalékkal a sertéshús, 4,3 százalékkal a tej, 3,2 százalékkal a baromfihús és 1,7 százalékkal a kenyér ára.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,9 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 33,2 százalékkal nőtt a liszt, 18,3 százalékkal a tojás, 18,2 százalékkal a baromfihús, 17,5 százalékkal a péksütemény, 17,3 százalékkal a kenyér ára.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.