3p

A magyar gazdaság versenyképessége jelentősen romlott az elmúlt évek során, számos téren el vagyunk maradva ma már szomszédainktól is, mondta Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese a bank ügyféltalálkozóján. A hazai gazdaságban túlságosan magas az állami újraelosztás szintje és rendkívül alacsony a foglalkoztatás szintje is, ami miatt a magyar gazdaság lassabban növekszik a lehetőségeknél. A bankár szerint ugyanakkor már középtávon elérhető a 4-6 százalékos növekedés.

Wolf László szerint, amennyiben a Széll Kálmán terv államadósságot csökkentő, hiányjavító és a redisztribúciós rátát is mérséklő lépései sikeresek lesznek, akkor jelentősen javulhat hazánk versenyképessége. Ehhez szükséges, hogy a jelenleg 50 százalék fölötti újraelosztás 40 százalék körüli mértékre csökkenjen, az államadóság szintje középtávon elérje a kormány által kitűzött 65-70 százalékos szintet és ténylegesen megvalósuljon az európai átlagnál és a maastrichti kritériumoknál is ambíciózusabb 2013-as 2 százalék körüli hiánycél.

Amennyiben a kormány képes ezen terveit végrehajtani, a gazdaság már középtávon évente 4 és 6 százalék közötti ütemben bővülhet. Wolf László szerint a közösségi közlekedés, a gyógyszerkassza, az önkormányzati kiadások terén, kiegészítve a felsőoktatás célirányosabb átalakításával akár 900 milliárd forint megtakarítás is elérhető.

Noha Magyarország folyó fizetési mérlege már hosszabb ideje pozitív, az országkockázati felárak még mindig magasak, bár a Széll Kálmán terv iránti megelőlegezett bizalomnak köszönhetően jelentősen csökkent, a korábbi több mint 400 bázisponttal szemben mára már 270 pont körül mozog. Az országgal szemben megnövekedett bizalom jele lehet az is, hogy a legutóbbi állampapírkibocsátás során jelentős túljegyzés történt, és az olyan hosszú távú befektetések, mint a 30 éves kötvény is számos érdeklődőt vonzott.

További pozitív fejlemény, hogy végre ismét növekedési pályára állhat a magyar gazdaság, melynek fő motorja az export lehet, aminek 7-10 százalék közötti emelkedésével lehet számolni. Wolf László szerint 2011-ben a hazai gazdaság növekedése 2,5 és 3 százalék között mozoghat, és lassan a fogyasztás is újra képes lesz növekedni, mintegy 2 százalékkal és a beruházások szintje pedig 3 százalékkal.

A megnövekedett bizalomnak köszönhetően a forint árfolyama is jelentős erősödésen ment keresztül, hosszabb távon 270 forinton stabilizálódhat az euró árfolyama. Az is fontos lenne, hogy az árfolyam stabilabb pályára álljon, a csökkenő volatilitás könnyebb tervezést biztosíthat a külföldi partnerekkel bíró vállalatoknak. Ez az alapkamat csökkenését is eredményezheti, ám az 5 százalékos határt vélhetően csak jövőre törheti át a kamatszint.

A növekedést érintő negatív tényezők kapcsán megemlítette a bankadót, melynek hatására csökkenhet a bankok hitelezési hajlandósága és az építőipar stagnálását. A hitelállomány csökkenése sem feltétlenül tekinthető kedvező jelnek. Wolf László ugyanakkor kiemelte, hogy az OTP tőkemegfelelési mutatója továbbra is tág teret enged a hitelezésnek.

Kosztolányi Bálint

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!