Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Görögország februárig megállapodásra kíván jutni euróövezeti hitelezőivel az adósságterhek enyhítése kérdésében a pénzügyi bizonytalanság eloszlatása és a gazdasági növekedés megindításának elősegítése érdekében - közölte Evklídisz Cakalotosz pénzügyminiszter a görög-amerikai kereskedelmi kamara befektetői konferenciáján.

A miniszter kijelentette, hogy az adósságtörlesztés fenntarthatóvá tétele, a gazdasági növekedést hátráltató terheinek az enyhítése kulcsfontosságú a befektetői és az üzleti bizalom helyreállításában.

"Ha nem hozzuk meg ezt a kulcsfontosságú döntést mondjuk 2016 februárjáig, hanem jövő nyárig, vagy akár 2017-re halasztjuk, akkor az eredményekre is hiába várunk" - fogalmazott. A betétesek nem fogják visszavinni pénzüket a görög bankokba, a bankok nem fogják megkezdeni a vállalkozások hitelezését, a befektetők pedig távol maradnak az országtól, ha nem hárítjuk el véglegesen a grexit lehetőségét.

Az euróövezeti hitelezők júliusban állapodtak meg Alekszisz Ciprasz kormányfővel az adósságcsökkentési tárgyalások lehetséges újrakezdéséről azt követően, mihelyt Görögország sikerrel vette a harmadik mentőcsomag feltételei teljesítésének első felülvizsgálatát.

Cakalotosz beszédében egyúttal arra figyelmeztette az ország hitelezőit, hogy ha tovább halogatják a probléma megoldását és nem nyitnak meg tisztán látható fejlődési pályát Görögország előtt, akkor nem szabadulnak meg az euróövezetet fenyegető kockázatoktól sem. Hangsúlyozta, hogy Athén minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a mentőcsomag feltételei teljesítésének decemberi első felülvizsgálata pozitív eredménnyel záruljon és meg lehessen kezdeni a tárgyalásokat az adósságterhek enyhítéséről.

A görög pénzügyminiszter beszédében nem részletezte milyen adósságenyhítési intézkedésekre számít, Athén azonban korábban már elfogadta, hogy Németország és más északi euróövezeti országok politikai ellenállása miatt az adósság részleges elengedésére nem kerülhet sor. A legvalószínűbb megoldás a törlesztési futamidők és a törlesztési moratórium meghosszabbítása lehet.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány növekedési programja márciusra tervezett bemutatása előtt a mentőcsomag felülvizsgálatának sikeres lezárása és a görög bankok feltőkésítésének a befejezése mellett meg kívánja kezdeni a tárgyalásokat az adósságterhek enyhítéséről is.

A görög GDP-arányos államadósság a számítások szerint jövőre 187,8 százalékra emelkedik az idei 180,2 százalékról. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a görög adósság finanszírozását fenntarthatatlannak tartja és véleménye szerint az ország adósságát jóval nagyobb mértékben kell enyhíteni, mint amennyire az euróövezeti hitelezők eddig hajlandónak mutatkoztak.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.