<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A május elsején életbe lépett adótörvények pontosították az áfa törvényt, az új szabály egy hónapra feloldotta annak lehetőségét, hogy az adóalanyok válasszanak az ingatlanok bérbeadásánál. A választás ugyanakkor öt évre szól.

A múlt év végéig hatályban volt áfa törvény adómentessé (áfa-mentessé) tette az ingatlan bérbeadását. Megadta azonban a lehetőséget arra, hogy a bérbe adó áfa-fizetést válasszon, ilyenkor ugyan is levonhatta a lakásra fordított költségek forgalmi adóját.

Lényegében ezt az elvet vette át az ez év elejétől alkalmazandó új áfa törvény is. Ami új, az annyi, hogy aki lakó- és nem lakóingatlant is bérbe ad, az választhat: mindkettőre, vagy csak az egyikre kéri kiterjeszteni az áfa-alanyiságot.

A törvény indoklása szerint ez a szabály az önkormányzatokat segíti: a saját házaikban az üzletek áfásak, míg a lakások áfa-nélküliek lehetnek, így például a szociális lakás lakbére alacsonyabb lesz ahhoz képest, mintha arra is fel kellene számítani a 20 százalékos adót. Aki így, vagy úgy választott, az a választás évét követő ötödik év végéig kötött ehhez a döntéséhez - mondja a törvény.

Az új áfa törvény márciusi módosítása egy hónapra feloldotta a korábbi választás öt évre szóló hatályát. Annak ellenére, hogy a módosítás csak május 1-től hatályos, aki korábban adóalanyiságot választott, az április 17.-ig lemondhatott arról, illetve aki nem választott az beléphetett az áfa-körbe ugyan eddig az időpontig. Aki viszont később gondolja úgy, hogy előnyösebb neki áfásan bérbe adni az ingatlanát, az jól gondolja meg, mert most már valóban öt évre szól a választása.

MTI/Menedzsment Fórum