2p

A május elsején életbe lépett adótörvények pontosították az áfa törvényt, az új szabály egy hónapra feloldotta annak lehetőségét, hogy az adóalanyok válasszanak az ingatlanok bérbeadásánál. A választás ugyanakkor öt évre szól.

A múlt év végéig hatályban volt áfa törvény adómentessé (áfa-mentessé) tette az ingatlan bérbeadását. Megadta azonban a lehetőséget arra, hogy a bérbe adó áfa-fizetést válasszon, ilyenkor ugyan is levonhatta a lakásra fordított költségek forgalmi adóját.

Lényegében ezt az elvet vette át az ez év elejétől alkalmazandó új áfa törvény is. Ami új, az annyi, hogy aki lakó- és nem lakóingatlant is bérbe ad, az választhat: mindkettőre, vagy csak az egyikre kéri kiterjeszteni az áfa-alanyiságot.

A törvény indoklása szerint ez a szabály az önkormányzatokat segíti: a saját házaikban az üzletek áfásak, míg a lakások áfa-nélküliek lehetnek, így például a szociális lakás lakbére alacsonyabb lesz ahhoz képest, mintha arra is fel kellene számítani a 20 százalékos adót. Aki így, vagy úgy választott, az a választás évét követő ötödik év végéig kötött ehhez a döntéséhez - mondja a törvény.

Az új áfa törvény márciusi módosítása egy hónapra feloldotta a korábbi választás öt évre szóló hatályát. Annak ellenére, hogy a módosítás csak május 1-től hatályos, aki korábban adóalanyiságot választott, az április 17.-ig lemondhatott arról, illetve aki nem választott az beléphetett az áfa-körbe ugyan eddig az időpontig. Aki viszont később gondolja úgy, hogy előnyösebb neki áfásan bérbe adni az ingatlanát, az jól gondolja meg, mert most már valóban öt évre szól a választása.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!