4p

A jelek szerint bukásra vannak ítélve Barack Obama amerikai elnök még a nyáron bejelentett, a pénzügyi szektor átfogó reformjára tett javaslatai. Az amerikai bankok lobbi-gépezetének köszönhetően ugyanis a tervek nagy része elhal vagy felpuhul a törvényhozásban, így a korábban adófizetői pénzekből megmentett pénzintézetek valószínűleg tovább űzhetik jövedelmező, ámde nagy pénzügyi kockázatokat magukban rejtő játékaikat.

Minden erővel próbálják megfúrni az amerikai bankok Barack Obama elnök nyáron meghirdetett, a pénzintézetek megregulázását célul kitűző programját. Ennek érdekében eddig mintegy 286 millió dollárt adtak ki lobbitevékenységre – ennek célja, hogy megakadályozzák a számukra hátrányos törvények keresztülvitelét, vagy legalább "felpuhítsák", illetve elhalasszák azokat, írja a Spiegel Online.

Alig maradt valami a reformokból

A tekintélyes német lap cikke szerint törekvéseiket eddig siker koronázza: Obama radikálisnak meghirdetett pénzügyi reformjából alig lett valami, az eredeti intézkedési csomag több fontos részét is törölték. Így például kikerült a tervezetből az az előírás, miszerint a bankok által kínált hitelek feltételeit az eddiginél átláthatóbbá kell tenni, és azokat érthető formában, fairen kell közölni az ügyfelekkel. Szintén rossz jel, hogy egyelőre az állami fogyasztóvédelmi hatóság felállítására tett indítvány sem ment át a törvényhozáson, és a derivatívák, valamint az ehhez hasonló kockázatos, spekulatív eszközök kordában tartását megcélzó törvényjavaslat is enyhült.

A bankok által kifejtett lobbitevékenység erejét jelzi az is, hogy 25-ször annyi lobbistát voltak képesek mozgósítani érdekeik védelme érdekében, mint a reform mellett álló amerikai fogyasztóvédelmi egyesületek. A lobbizás részeként felveszik a kapcsolatot a törvényhozásban dolgozó képviselőkkel, sajtóeseményeket és médiabeli pr-fellépéseket szerveznek, valamint méregdrága reklámkampányokat indítanak.

"Ezt a helyet a bankok uralják"  

Tevékenységük egyes elemzők szerint már a törvényesség határát is átlépi – Barry Ritholtz pénzügyi blogger például egyenesen a "Kongresszus korrumpálásáról" és a "reform haláláról" beszél. Sokat elárul a dolgok működési mechanizmusáról a demokratapárti képviselő, Collin Peterson véleménye is: szerinte "ezt a helyet a bankok uralják", amelyek "háromszor annyi pénzt szánnak a lobbizásra, mint az utánuk következő lobbicsoport".  

Szintén meglehetősen sok gyanúra adnak okot a választási adományok: a Spiegel szerint a bankok több mint 45 millió dollárt fordítottak ilyen célra a választás óta. Ennek nagyobb része, 27 millió dollár a demokratáknak jutott, akik mind a Képviselőházban, mind a Szenátusban többségben vannak. A legnagyobb adományozók között találjuk a Bank of Americát, a Morgan Stanley-t, az ABA-t és a Citibankot.  

A pénzintézetek ilyen típusú lobbitevékenysége már csak azért is visszatetszést keltő, mivel jónéhányukat az adófizetők pénzéből mentették meg az összeomlástól több milliárd dolláros költséggel. Egy részük azóta is lóg az államnak: a valaha a világ legnagyobb bankjaként számon tartott, a válság óta már harmadrészben a kormány által birtokolt Citigroup például máig nem fizette vissza a 45 milliárd dolláros állami mentőövet. Lobbizásra viszont futja neki – a Bloomberg szerint összesen 46 lobbistát bízott meg a törvényhozás befolyásolásával.

Nem lesz több állami mentőcsomag 

Nem csoda, hogy mindezek láttán Timothy Geithner pénzügyminiszter csütörtökön világossá tette: még egyszer nem fordulhat elő, hogy adófizetők milliárdjaiból hozzák vissza az életbe a csődhelyzetbe került bankokat. A jövőben a nagy pénzintézeteknek saját maguknak kell felelniük minden általuk vállalt kockázatért és elkövetett hibáért.

Az egyelőre kérdés, hogy sikerül-e legalább ezen elképzelések megvalósítását szolgáló törvényjavaslatokat átvinni a törvényhozáson, vagy a bankok ezeket is sikerrel torpedózzák majd meg.

W. B.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!