3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A csődtörvény 40 napos határidőt ír elő a felszámolási eljárásban a hitelezői igények benyújtására, ez a határidő a Buda-Cash Brókerház estében április 14-én jár le - erősítette meg Kászpári Anita, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. ügyvezetője pénteken az MTI-nek.

Kifejtette, hogy a felszámolás rendjét főszabályként a csődtörvény, továbbá az ágazati törvények határozzák meg, jelen esetben a befektetési vállalkozásokról szóló törvény. A csődtörvény 40 napos határidőt ír elő a hitelezői igények benyújtására, a befektetési vállalkozásokra vonatkozó jogszabály pedig nem tartalmaz ettől eltérő rendelkezést.

Hangsúlyozta: a brókercég ügyfeleinek legfontosabb teendője, hogy az igénybejelentést legkésőbb április 14-én postára adják.

Hozzátette, hogy a Buda-Cash felszámolója április elején megkezdte az ügyfelek részére az egyenlegközlők megküldését, ebben adategyeztetésre hívta fel az ügyfeleket, és az erre adandó választ legkésőbb április 24-éig várja. Szükség esetén a felszámolóbiztos ezek alapján korrigálni fogja a hitelezői igényeket.

A felszámolás menetéről elmondta, hogy jelenleg is folyik a mintegy 16 ezer ügyfél vagyonának áttekintése és  egyeztetése, így egyelőre nem tud nyilatkozni a felosztható vagyon nagyságáról. Emellett folyik a bűnügyi vizsgálat is, amelynek fejleményeitől szintén függ az eljárás. Mivel bűnügyi zár alatt áll a cég vagyona, azzal a felszámoló nem tud rendelkezni, így az ügyfélvagyon kiadása jelenleg nem lehetséges. A Befektető-védelmi Alap (Beva) szintén megkezdte a Buda-Cash ügyben a kártalanítással kapcsolatos ügyintézést, az ügyfeleknek célszerű az alaphoz is benyújtani a kártalanítási kérelmüket.

Kászpári Anita beszélt arról is, hogy a PSFN Kft. pénzügyi szervezetek felszámolását, végelszámolását és vagyonrendezését végzi, valamint a jegybanktörvény a kft.-t jelöli ki felügyeleti biztosként azoknál a pénzügyi szervezeteknél, ahol bármilyen problémát tapasztal a felügyelet.

A szervezetnél jelenleg 66 eljárás van folyamatban. A jelentősebb ügyek közé sorolta a Széchenyi Bank és a DRB-csoporthoz tartozó négy bank felszámolási eljárását, valamint a Buda-Cash Brókerház felszámolását. Megemlítette, hogy még mindig folyik a 2008-ban fizetésképtelenné vált és megszűnt MÁV ÁBE Biztosító vagyonrendezése is, amely egy különleges eljárást igényel. Az eljárások közül négy van felügyeleti biztosi szakaszban, ezek a Quaestor Értékpapír Zrt., a Hungária Értékpapír Zrt., a Kézizálog Zrt. és a Széchenyi Bankhoz kötődő Széchenyi Lízing Zrt. ügye.

Hozzátette, hogy az elszámolási törvény a PSFN-re is vonatkozik, így a folyamatban lévő eljárásokkal összefüggésben 25 ezer ügyfélnek kell elvégezni a hitelekkel kapcsolatos elszámolását 27 pénzügyi szervezetet érintően.

A PSFN jelenleg 47 munkatárssal dolgozik.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!