3p

Válságkezelő kormányra van szükség a választások után, fejtette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Baross Gábor Kör tegnapi budapesti rendezvényén. Elmondta még azt is, hogy egy jobboldali választási győzelem után komoly gondokat okozna a tőkekivonás és a forint árfolyama. A politikus szerint Magyarország ismét adósságcsapdába került, ezért felvetődhet az adósság-átütemezés vagy az adósság-konvertálás lehetősége is. Mfor.hu tudósítás.

Adósság-átütemezést vagy adósságcserét szeretne Orbán

Hozzátette: nemcsak az elvont gazdasági törvények, hanem a személyek is szerepet játszanak abban, milyen szinten áll meg egy választás után egy valutának az értéke. Ezért elengedhetetlen, hogy a jobboldal olyan kapcsolatokat alakítson ki, amely választási győzelem esetén kezelhetővé teszi a tőkekivonások kérdését.

Ezt szem előtt tartva a Fidesz elnöke felkérte Szapáry Györgyöt, hogy különböző pénzintézeteknél képviselje a pártot és építsen ki kapcsolatokat. Másrészt - mint mondta - a polgári oldalt is arra kell nevelni, hogy ne dacosan viszonyuljon a szűk nemzetközi mozgástérhez, hanem racionális, együttműködést kereső magatartás legyen jellemző rá.

Az adósságcsapda nagy károkat okoz


Az adósság kapcsán Orbán Viktor elmondta, hogy leginkább ezért ellenszenves a mostani kormány, mert az országot visszatuszkolták az adósságcsapdába. Az államadósság mértéke a GDP-hez viszonyítva 1998-ban 58 százalék volt, 2002-ben 53 százalék, majd 2007-ben elérte a 67-68 százalékot. Ki vagyunk szolgáltatva, csapdában vagyunk, nincs mozgástér, ez a csapda lefegyverzi az ország legjobb alkotóerőit, fűzte hozzá.

Szerinte nagy kérdés, lehet-e valamiféle nagy megállapodást kötni, ha az adósság elengedéséről nem is, de legalább valamiféle értelmes adósságkonvertálásról. "Adósság-átütemezésről, adósságcseréről, vagy a jó ég tudja milyen technikákról, amelyeken szakértőink törik a fejüket, amihez szintén egy együttműködő, kooperatív közeg szükséges” - magyarázta a pártelnök.

Orbán: meg kell szabadulni a liberális túlzásoktól

Ezután a költségvetés redisztributív részét elemezte. Szerinte a liberális túlzásoktól meg kell szabadulni - például azoktól a tervektől, amelyek piacosítani kívánnak olyan területeket, amelyeket jól láthatóan nem lehetséges, vagy ha mégis sikerülne, akkor az nem tízmillió embert integrálna, hanem jóval kevesebbet.

Nem kell a piactól félni, de az egészségügyi alapellátás piaci alapokra helyezése nyilvánvaló túlzás, véli a pártelnök. Az oktatásban tapasztalható kiszervezések szerinte szintén liberális túlzások. Megemlítette, hogy a közbiztonság fenntartásánál outscourcingban őrzik a laktanyákat, ami véleménye szerint a képtelenség határát súrolja.

Ki kell mondani, hogy az egészségügy és az oktatás, valamint a közbiztonság megszervezését és fenntartását az államtól várjuk, emelte ki a pártelnök, hozzátéve: bár ez pénzbe kerül, de még mindig olcsóbb, mint a liberális megoldások.

Varga M István


Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!