<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Válságkezelő kormányra van szükség a választások után, fejtette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Baross Gábor Kör tegnapi budapesti rendezvényén. Elmondta még azt is, hogy egy jobboldali választási győzelem után komoly gondokat okozna a tőkekivonás és a forint árfolyama. A politikus szerint Magyarország ismét adósságcsapdába került, ezért felvetődhet az adósság-átütemezés vagy az adósság-konvertálás lehetősége is. Mfor.hu tudósítás.

Adósság-átütemezést vagy adósságcserét szeretne Orbán

Hozzátette: nemcsak az elvont gazdasági törvények, hanem a személyek is szerepet játszanak abban, milyen szinten áll meg egy választás után egy valutának az értéke. Ezért elengedhetetlen, hogy a jobboldal olyan kapcsolatokat alakítson ki, amely választási győzelem esetén kezelhetővé teszi a tőkekivonások kérdését.

Ezt szem előtt tartva a Fidesz elnöke felkérte Szapáry Györgyöt, hogy különböző pénzintézeteknél képviselje a pártot és építsen ki kapcsolatokat. Másrészt - mint mondta - a polgári oldalt is arra kell nevelni, hogy ne dacosan viszonyuljon a szűk nemzetközi mozgástérhez, hanem racionális, együttműködést kereső magatartás legyen jellemző rá.

Az adósságcsapda nagy károkat okoz


Az adósság kapcsán Orbán Viktor elmondta, hogy leginkább ezért ellenszenves a mostani kormány, mert az országot visszatuszkolták az adósságcsapdába. Az államadósság mértéke a GDP-hez viszonyítva 1998-ban 58 százalék volt, 2002-ben 53 százalék, majd 2007-ben elérte a 67-68 százalékot. Ki vagyunk szolgáltatva, csapdában vagyunk, nincs mozgástér, ez a csapda lefegyverzi az ország legjobb alkotóerőit, fűzte hozzá.

Szerinte nagy kérdés, lehet-e valamiféle nagy megállapodást kötni, ha az adósság elengedéséről nem is, de legalább valamiféle értelmes adósságkonvertálásról. "Adósság-átütemezésről, adósságcseréről, vagy a jó ég tudja milyen technikákról, amelyeken szakértőink törik a fejüket, amihez szintén egy együttműködő, kooperatív közeg szükséges” - magyarázta a pártelnök.

Orbán: meg kell szabadulni a liberális túlzásoktól

Ezután a költségvetés redisztributív részét elemezte. Szerinte a liberális túlzásoktól meg kell szabadulni - például azoktól a tervektől, amelyek piacosítani kívánnak olyan területeket, amelyeket jól láthatóan nem lehetséges, vagy ha mégis sikerülne, akkor az nem tízmillió embert integrálna, hanem jóval kevesebbet.

Nem kell a piactól félni, de az egészségügyi alapellátás piaci alapokra helyezése nyilvánvaló túlzás, véli a pártelnök. Az oktatásban tapasztalható kiszervezések szerinte szintén liberális túlzások. Megemlítette, hogy a közbiztonság fenntartásánál outscourcingban őrzik a laktanyákat, ami véleménye szerint a képtelenség határát súrolja.

Ki kell mondani, hogy az egészségügy és az oktatás, valamint a közbiztonság megszervezését és fenntartását az államtól várjuk, emelte ki a pártelnök, hozzátéve: bár ez pénzbe kerül, de még mindig olcsóbb, mint a liberális megoldások.

Varga M István


Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.