<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök rendkívüli euróövezeti csúcstalálkozó összehívását szeretné elérni a harmadik görög mentőcsomag esedékes részletének felszabadítása érdekében, mivel úgy véli, az IMF akadályozza a felülvizsgálati megállapodást.

A görög pénzügyminisztérium beszámolója szerint a tárgyalásokon már megállapodás jött létre a hitelezők által megkövetelt 5,4 milliárd eurós, a GDP 3 százalékát kitevő megszorításokról 2018-ig, elsősorban az adó- és a nyugdíjrendszer átalakításával. Viták alakultak ki azonban további megszorítások automatikus életbe léptetéséről arra az esetre, ha nem teljesülne a 2018-ra kitűzött 3,5 százalékos elsődleges költségvetési többlet.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ezeknek az automatikus korrekciós intézkedéseknek törvénybe foglalását követeli, Görögország viszont erre nem lát jogi lehetőséget. "A jog nem engedi meg elméleti lehetőségek törvénybe foglalását" - fogalmazott a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy készek tárgyalni viszont egy automatikus kiadáscsökkentési mechanizmus életbe léptetéséről, amennyiben azt a költségvetési cél elvétése szükségessé tenné. A tárgyalások megakadása miatt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdán az Európai Tanács elnökétől euróövezeti csúcstalálkozó összehívását kérte a vitás kérdések rendezésére.

Az ország, ahol nem illik hajat szárítani

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azonban szükségtelennek tartotta a csúcstalálkozót, mondván, az euróövezeti pénzügyminisztereknek még bőven lenne lehetőségük megállapodásra jutni, mielőtt a miniszterelnököknek közbe kellene lépniük. A pénzügyminiszterek összehívását azonban szükségesnek nevezte. "Nem heteken, hanem napokon belül" - fogalmazott újságíróknak adott nyilatkozatában.

A görög kormány reményei szerint a mostani felülvizsgálat sikeres lezárása lehetővé tette volna, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek már csütörtökön áldásukat adják az esedékes részlet átutalására. A dolgok jelenlegi állása szerint azonban úgy tűnik, hogy az összeg átutalása komoly késedelmet szenvedhet. Lehet, hogy Görögország így nem lesz képes teljesíteni a nyáron esedékes törlesztéseket, és nem kezdheti meg a tárgyalásokat sem adósságterheinek a csökkentéséről - aminek szintén a felülvizsgálati tárgyalások sikeres lezárása lenne a feltétele.

Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter még februárban közölte, hogy amennyiben a hitelezőkkel folytatott felülvizsgálati tárgyalások a mentőcsomag követelményeinek teljesítéséről májusra vagy júniusra húzódnak el, akkor Görögországnak "annyi".

MTI