Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök rendkívüli euróövezeti csúcstalálkozó összehívását szeretné elérni a harmadik görög mentőcsomag esedékes részletének felszabadítása érdekében, mivel úgy véli, az IMF akadályozza a felülvizsgálati megállapodást.

A görög pénzügyminisztérium beszámolója szerint a tárgyalásokon már megállapodás jött létre a hitelezők által megkövetelt 5,4 milliárd eurós, a GDP 3 százalékát kitevő megszorításokról 2018-ig, elsősorban az adó- és a nyugdíjrendszer átalakításával. Viták alakultak ki azonban további megszorítások automatikus életbe léptetéséről arra az esetre, ha nem teljesülne a 2018-ra kitűzött 3,5 százalékos elsődleges költségvetési többlet.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ezeknek az automatikus korrekciós intézkedéseknek törvénybe foglalását követeli, Görögország viszont erre nem lát jogi lehetőséget. "A jog nem engedi meg elméleti lehetőségek törvénybe foglalását" - fogalmazott a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy készek tárgyalni viszont egy automatikus kiadáscsökkentési mechanizmus életbe léptetéséről, amennyiben azt a költségvetési cél elvétése szükségessé tenné. A tárgyalások megakadása miatt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdán az Európai Tanács elnökétől euróövezeti csúcstalálkozó összehívását kérte a vitás kérdések rendezésére.

Az ország, ahol nem illik hajat szárítani

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azonban szükségtelennek tartotta a csúcstalálkozót, mondván, az euróövezeti pénzügyminisztereknek még bőven lenne lehetőségük megállapodásra jutni, mielőtt a miniszterelnököknek közbe kellene lépniük. A pénzügyminiszterek összehívását azonban szükségesnek nevezte. "Nem heteken, hanem napokon belül" - fogalmazott újságíróknak adott nyilatkozatában.

A görög kormány reményei szerint a mostani felülvizsgálat sikeres lezárása lehetővé tette volna, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek már csütörtökön áldásukat adják az esedékes részlet átutalására. A dolgok jelenlegi állása szerint azonban úgy tűnik, hogy az összeg átutalása komoly késedelmet szenvedhet. Lehet, hogy Görögország így nem lesz képes teljesíteni a nyáron esedékes törlesztéseket, és nem kezdheti meg a tárgyalásokat sem adósságterheinek a csökkentéséről - aminek szintén a felülvizsgálati tárgyalások sikeres lezárása lenne a feltétele.

Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter még februárban közölte, hogy amennyiben a hitelezőkkel folytatott felülvizsgálati tárgyalások a mentőcsomag követelményeinek teljesítéséről májusra vagy júniusra húzódnak el, akkor Görögországnak "annyi".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.