<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A felzárkózó gazdaságok közel háromszor gyorsabban növekszenek majd jövőre mint a fejlett országok, miközben a globális élénkülés továbbra is törékeny marad - vélekedik őszi gazdasági kitekintésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely a világgazdaság idei növekedésének ütemét most 4,8 százalékra becsli a korábbi 4,6 százalék helyett, jövőre viszont csak 4,2 százalékos globális bővülést vár, a júliusi előrejelzésben szereplő 4,3 százalékkal szemben.

Az euróövezet számára jelentősen javította az idei előrejelzést az IMF: most 1,7 százalékos gazdaságbővülést valószínűsít, a júliusi 1 százalékos prognózis után, és jövőre is 1,5 százalékra emelte a növekedés becsült ütemét a korábbi 1,3 százalékról. "Az euróövezeti kilábalás végre némi élénkséget mutat, de továbbra is mérsékelt és egyenetlen" - értékeli az IMF.

Az Egyesült Államok tekintetében viszont úgy látja, hogy a korábban vártnál idén és jövőre is gyengébb lesz a gazdaságbővülés: most az amerikai GDP idei emelkedését csak 2,6 százalékra várja, a júliusi előrejelzésben szereplő 3,3 százalék helyett, és úgy becsli, hogy jövőre is csak 2,3 százalékkal nő majd a gazdaság, a korábban valószínűsített 2,9 százalékkal szemben. "A legvalószínűbb kilátás az amerikai gazdaság számára a folytatódó, de lassú kilábalás" - véli a valutaalap.

A felzárkózó országok növekedési üteme 6,4 százalékra "lassul" jövőre az idei 7,1 százalékról, miközben a fejlett államok átlagosan csak 2,2 százalékkal bővülnek jövőre, az idei 2,7 százalék után.

Jövőre a kínai gazdaság 9,6, az indiai 8,4 százalékkal nő - az IMF mostani várakozásai szerint - és más ázsiai országok is a növekedés élvonalában haladnak. Ugyanakkor az IMF úgy látja, hogy Kínának és más vezető felzárkózó államoknak hagyniuk kellene felértékelődni valutájukat, hogy a szinte kizárólag exportra támaszkodó növekedést maguk mögött tudják hagyni.

A globális kilábalás törékeny marad, mert az állami támogatások magánkereslettel történő sima felváltását biztosítani hivatott politikák még nem működnek. A globális kilábalás folytatódik, de ereje nem biztosított - mutat rá az IMF. Úgy véli, hogy a monetáris politikának támogatónak kell maradnia a legfejlettebb gazdaságokban, és több olyan országban is, ahol a hivatalos kamatszint már a nullát közelíti. A túl magas államadóssággal rendelkező országokban jövőre meg kell kezdeni a költségvetési kiigazítást, de ha a növekedés lassulása a várnál nagyobb lenne, az ehhez megfelelő költségvetési játéktérrel rendelkező országokban a költségcsökkentést el kell halasztani - tanácsolja a Nemzetközi Valutaalap őszi világgazdasági előrejelzésében.

MTI/mfor.hu