4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megvonta Nagy-Britanniától a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, "AAA" besorolását hétfőn a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő. Az S&P döntését még tegnap a Fitch is követte.

A Standard & Poor's hétfő este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "AAA"-ról két fokozattal "AA"-ra rontotta a hosszú távú szuverén brit adósbesorolást, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül már csak a Standard & Poor's tartotta nyilván "AAA" osztályzattal, a Fitch és a Moody's Investors Service már korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.

A Moody's a múlt héten negatívra rontotta a brit adósosztályzat kilátását, szintén a népszavazási eredményből eredő kockázatokra hivatkozva, a Fitch pedig hétfőn az eddigi "AA plusz"-ról egy fokozattal "AA"-ra rontotta a hosszú futamú brit szuverén osztályzatot, és szintén negatív kilátást hagyott érvényben az új besoroláson.

A Standard & Poor's a hétfői leminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy jóllehet a Lisszaboni Szerződésben foglalt kétévi időtávlat elégséges lehet a hivatalos kilépési tárgyalások befejezésére, valójában azonban ennél jóval hosszabb ideig eltarthat egy új megállapodás kialakítása London és az EU között. Ráadásul az új egyezséget mind a 27 EU-tagállam parlamentjének és az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia, és egy vagy több uniós tagországban erről akár népszavazást is tarthatnak.

Különösen az nem bizonyos egyelőre, hogy az EU - amely a teljes brit export 44 százalékát veszi fel - hozzáférést enged-e Nagy-Britanniának az egységes belső piachoz a jelenlegi vámmentes feltételekkel, vagy vámokat ró ki a brit áruexportra - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A cég szerint még ennél is bizonytalanabb, hogy milyen jövőbeni megállapodások szabályozzák majd a brit szolgáltatásexportot, beleértve a brit gazdaság szempontjából fontos pénzügyi szolgáltatásokat.

Mindemellett az is bizonytalan, hogy Nagy-Britannia elfogadna-e egy olyan kereskedelmi megállapodást, amelynek feltételei között szerepel az EU-tagállamok állampolgárainak szabad nagy-britanniai munkavállalása, hiszen a kilépésre szavazók körében éppen a nagyarányú bevándorlás volt az egyik fő motiváció - hangsúlyozzák az S&P londoni elemzői.

Mindezek miatt a hitelminősítő szerint a tárgyalásokat nehézségek és vétók akadályozhatják, és ezért a végeredmény kiszámíthatatlan.

Ráadásul ismét napirendre került az újabb skót függetlenségi népszavazás, és Észak-Írországban is hasonló alkotmányos problémák merülhetnek fel, mivel mindkét országrészben a többség a bennmaradásra voksolt.

A Standard & Poor's közölte, hogy e bizonytalanságok és a beruházások várható visszaesése miatt a brit gazdasági növekedés jelentős lassulására számít. A cég felülvizsgált előrejelzése szerint a brit hazai össztermék (GDP) a 2016-2019-es időszakban évente átlagosan 1,1 százalékkal fog növekedni. Az S&P eddigi előrejelzésében ugyanerre az időszakra 2,1 százalékos éves növekedési átlag szerepelt.

A Fitch Ratings a brit államadós-besorolás hétfői leminősítéséhez fűzött elemzésében szintén azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a népszavazás után kialakult bizonytalanság a brit gazdasági növekedés hirtelen lassulásához vezet, mivel az üzleti szféra elhalasztja tervezett beruházásait.

A Fitch ennek alapján az eddigi 1,9 százalékról 1,6 százalékra rontotta a brit gazdaság idei reálnövekedésére adott előrejelzését, jövőre és 2018-ban pedig egyaránt mindössze 0,9 százalékos növekedést vár az eddigi előrejelzéseiben e két évre szereplő 2,0 százalék helyett.

Ez azt jelenti, hogy reálértéken 2,3 százalékos halmozott veszteség keletkezik 2018-ra a hazai össztermékben ahhoz a szinthez képest, amelyet a Fitch korábbi alapeseti előrejelzése szerint a brit gazdaság abban az évben elérhetett volna, ha a népszavazáson a bennmaradásra voksolók kerültek volna többségbe.

A hitelminősítő közölte, hogy várakozása szerint ebben a környezetben a GDP-arányos államháztartási hiány éves átlagban 3,6 százalék lesz a következő három évben. A cég eddig 2,8 százalékos éves átlagos deficittel számolt erre az időszakra a bennmaradást pártolók népszavazási győzelmét feltételező előrejelzésében.

A felülvizsgált hiány-előrejelzésből következően az államadósság-ráta 2017-ben várhatóan eléri a 91 százalékot, ami a legmagasabbak között lenne az "AA/AAA" besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok között - áll a Fitch Ratings hétfő esti elemzésében.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!