2008. március 31. 14:49

Napok óta forr a levegő a két koalíciós párt között. Az SZDSZ parlamenti frakciója hétfőn arról döntött, hogy javasolják az ügyvivő testületnek: lépjen ki a párt a koalícióból. Ennek hírére délelőtt meredeken zuhanni kezdett a BUX index, a forint gyengült, az állampapírok hozamai pedig ismét meglódultak. Az mfor.hu által megkérdezett elemzők szerint még nem biztos a szakadás a koalíción belül, a piacnak az lenne a legjobb, ha megegyezne az MSZP és az SZDSZ.

A feszültség oka, hogy a két párt a népszavazás óta nem tud megegyezni az egészségügyi reform folytatásáról, ma reggel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyeztetés nélkül leváltotta Horváth Ágnes szdsz-es egészségügyi minisztert. A kisebbik kormánypárt ügyvivői testülete ma este dönt arról, hogy elfogadja-e a parlamenti frakció javaslatát, hogy lépjenek ki a koalícióból. A vita komoly bizonytalanságot szült a piacokon, mind a forint, mind a tőzsde komolyan gyengült hétfőn.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője:

- A végleges megoldás várhatóan még odébb lesz, de az elkövetkező napokban-hetekben bizonytalanság uralkodhat, ami nem jó a piacoknak. Ráadásul a külső körülmények is kedvezőtlenek, várhatóan a forint nem nagyon fog erősödni mostanában és a kötvényhozamok is mehetnek fel tovább. Ennek nem csak a koalíciós válság az oka, ha minden rendben menne a belpolitikában, valószínűleg akkor is gyengülne a magyar fizetőeszköz.

Véleményünk szerint 260-270 között lehet a forint árfolyama az euróval szemben a közeljövőben, a tőzsdén is bizonytalanság várható. Ez nem jelenti azt, hogy a részvényárfolyamok minden nap esni fognak, de gyengélkedés várható. Ráadásul a magyar tőzsdét nem csak a belpolitikai események, hanem a külföldi piacok teljesítménye és a tőzsdei cégek eredményvárakozásai is befolyásolják.

Véleményem szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a két párt elsimítja az ellentéteket és megpróbálják elrendezni a vitát. Ugyanakkor ennek nagyon nagy hatása nincs a piacokra, mivel ezen kívül sok más befolyásolja a forint árfolyamát és a tőzsde mozgását.

Samu János, a Concorde makrogazdasági elemzője:

- A koalíciós feszültség miatt várhatóan idegesek lesznek a piacok a közeljövőben, egyelőre nehéz megmondani a válság végeredményét. A mostani ijedtség oka, hogy Magyarországona  rendszerváltás óta meg nem volt példa hasonló válságra, nem tudják a befektetők, hogy mire számítsanak.

Az valószínűsíthető, hogy ha felbomlik a koalíció, akkor a reformfolyamatok nem folytatódnak, igaz az elmúlt időszakban már nem is várt senki komoly reformokat a kormányzati ciklus második felében a jelenlegi kormánytól. A gazdaságpolitika alakulásában ugyanakkor nem várható nagy negatívum.

Elképzelhető egy kisebbségi kormányzás is, hiszen csak négy-öt fő kell az MSZP-nek a többséghez, könnyű kintről támogatókat szerezni. Sőt egy kisebbségi kormányzásnak lennének pozitív oldalai is: nagyobb költségvetési szigor kellene, nem kezdődne osztogatás. Erre pedig a piacok is kedvezően reagálnának, mivel így tovább javulhatna az államháztartás. A legjobb mégis az lenne, ha maradna a koalíció, mert az nyugalmat sugározna a befektetők felé.

Szegner Balázs, az Equilor elemzője:

- A jelenlegi helyzet már beépült az árakba, komoly az esély arra, hogy felbomlik a koalíció. Ugyanakkor mindkét pártnak érdeke, hogy kormányon maradjanak, ezért azt valószínűsítem, hogy meg fognak egyezni. A piac szempontjából is az lenne a legjobb, ha gyorsan megegyeznének a közös folytatásról. Hétfőn délelőtt legjobban az állampapírpiacon látszott a koalíciós válság, ismét elszaladtak a hozamok.

Ha mégsem sikerül megegyezni, akkor két lehetőség van: a kisebbségi kormányzás vagy az új választások kiírása. A kisebbségi kormányzás hátránya, hogy elakadhatnak a reformok, veszélybe kerülhet a konvergencia program. A teljes váltás bizonytalanságot hordozna magában, ami nem lenne jó a piacoknak. A bizonytalanság addig tarthatna, amíg a másik fél nem nyilatkozik a terveiről, a programjáról.

Nem lehet megjósolni, meddig fog tartani a feszültség, de minél tovább tart, annál komolyabbak lehetnek a negatív következményei. Egy elhúzódó válság ugyanis a kormányváltást valószínűsítené.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.