TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Napok óta forr a levegő a két koalíciós párt között. Az SZDSZ parlamenti frakciója hétfőn arról döntött, hogy javasolják az ügyvivő testületnek: lépjen ki a párt a koalícióból. Ennek hírére délelőtt meredeken zuhanni kezdett a BUX index, a forint gyengült, az állampapírok hozamai pedig ismét meglódultak. Az mfor.hu által megkérdezett elemzők szerint még nem biztos a szakadás a koalíción belül, a piacnak az lenne a legjobb, ha megegyezne az MSZP és az SZDSZ.

A feszültség oka, hogy a két párt a népszavazás óta nem tud megegyezni az egészségügyi reform folytatásáról, ma reggel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyeztetés nélkül leváltotta Horváth Ágnes szdsz-es egészségügyi minisztert. A kisebbik kormánypárt ügyvivői testülete ma este dönt arról, hogy elfogadja-e a parlamenti frakció javaslatát, hogy lépjenek ki a koalícióból. A vita komoly bizonytalanságot szült a piacokon, mind a forint, mind a tőzsde komolyan gyengült hétfőn.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője:

- A végleges megoldás várhatóan még odébb lesz, de az elkövetkező napokban-hetekben bizonytalanság uralkodhat, ami nem jó a piacoknak. Ráadásul a külső körülmények is kedvezőtlenek, várhatóan a forint nem nagyon fog erősödni mostanában és a kötvényhozamok is mehetnek fel tovább. Ennek nem csak a koalíciós válság az oka, ha minden rendben menne a belpolitikában, valószínűleg akkor is gyengülne a magyar fizetőeszköz.

Véleményünk szerint 260-270 között lehet a forint árfolyama az euróval szemben a közeljövőben, a tőzsdén is bizonytalanság várható. Ez nem jelenti azt, hogy a részvényárfolyamok minden nap esni fognak, de gyengélkedés várható. Ráadásul a magyar tőzsdét nem csak a belpolitikai események, hanem a külföldi piacok teljesítménye és a tőzsdei cégek eredményvárakozásai is befolyásolják.

Véleményem szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a két párt elsimítja az ellentéteket és megpróbálják elrendezni a vitát. Ugyanakkor ennek nagyon nagy hatása nincs a piacokra, mivel ezen kívül sok más befolyásolja a forint árfolyamát és a tőzsde mozgását.

Samu János, a Concorde makrogazdasági elemzője:

- A koalíciós feszültség miatt várhatóan idegesek lesznek a piacok a közeljövőben, egyelőre nehéz megmondani a válság végeredményét. A mostani ijedtség oka, hogy Magyarországona  rendszerváltás óta meg nem volt példa hasonló válságra, nem tudják a befektetők, hogy mire számítsanak.

Az valószínűsíthető, hogy ha felbomlik a koalíció, akkor a reformfolyamatok nem folytatódnak, igaz az elmúlt időszakban már nem is várt senki komoly reformokat a kormányzati ciklus második felében a jelenlegi kormánytól. A gazdaságpolitika alakulásában ugyanakkor nem várható nagy negatívum.

Elképzelhető egy kisebbségi kormányzás is, hiszen csak négy-öt fő kell az MSZP-nek a többséghez, könnyű kintről támogatókat szerezni. Sőt egy kisebbségi kormányzásnak lennének pozitív oldalai is: nagyobb költségvetési szigor kellene, nem kezdődne osztogatás. Erre pedig a piacok is kedvezően reagálnának, mivel így tovább javulhatna az államháztartás. A legjobb mégis az lenne, ha maradna a koalíció, mert az nyugalmat sugározna a befektetők felé.

Szegner Balázs, az Equilor elemzője:

- A jelenlegi helyzet már beépült az árakba, komoly az esély arra, hogy felbomlik a koalíció. Ugyanakkor mindkét pártnak érdeke, hogy kormányon maradjanak, ezért azt valószínűsítem, hogy meg fognak egyezni. A piac szempontjából is az lenne a legjobb, ha gyorsan megegyeznének a közös folytatásról. Hétfőn délelőtt legjobban az állampapírpiacon látszott a koalíciós válság, ismét elszaladtak a hozamok.

Ha mégsem sikerül megegyezni, akkor két lehetőség van: a kisebbségi kormányzás vagy az új választások kiírása. A kisebbségi kormányzás hátránya, hogy elakadhatnak a reformok, veszélybe kerülhet a konvergencia program. A teljes váltás bizonytalanságot hordozna magában, ami nem lenne jó a piacoknak. A bizonytalanság addig tarthatna, amíg a másik fél nem nyilatkozik a terveiről, a programjáról.

Nem lehet megjósolni, meddig fog tartani a feszültség, de minél tovább tart, annál komolyabbak lehetnek a negatív következményei. Egy elhúzódó válság ugyanis a kormányváltást valószínűsítené.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.