TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2003. április 23. 08:38

Az értékalapú vállalatirányítás a vezetéstudománynak és a tanácsadásnak is fontos területe. A mára világszerte elterjedt vállalatirányítási eljárás alapjai korábban sem voltak ismeretlenek a közgazdaságtanban. A közelmúltban az internetes - úgynevezett dotkom - cégek bukása is megmutatta, hogy az alapvető közgazdasági összefüggéseket nem lehet büntetlenül figyelmen kívül hagyni.

  • Ha egyedi projektet vizsgálunk, akkor egyszerűen találhatunk a projekt tőkeköltségének megfelelő diszkontfaktort. A vállalat esetében sokkal nehezebb ilyen diszkontfaktort találni. Ráadásul igen körültekintően kell eljárnunk, mert a diszkontálás végeredményét, azaz a vállalkozás értékét befolyásolja az alkalmazott diszkontráta.

  • A vállalatot hitelből és saját tőkéből is finanszírozhatjuk Ez hat az értékelés folyamatára és annak végeredményére is.


A SHV-módszer végrehajtása a következő lépésekből áll:

  • Az elemzés céljának megállapítása. Rendszerint azért használjuk a SHV-módszert stratégiai elemzőeszközként, mert kíváncsiak vagyunk arra, hogy egy-egy stratégiai döntés hogyan befolyásolja a vállalat értékét, illetve milyen hatással van a részvényesek vagyonára.

  • A tervezési horizont meghatározása. Milyen távon tarthatók fenn a vizsgált stratégiai intézkedésből származó előnyök?

  • Pontos kimutatás készítése a tervezési horizontra a szabad pénzáramlás meghatározására.

  • Az értékeléshez alkalmazandó diszkontráta meghatározása, amely a vállalat súlyozott átlagos tőkeköltsége.

  • A pénzáramlás jelenértékre való diszkontálása. Ugyanezt kell tenni a tervezési periódus utáni érték örökjáradékszerű jövedelmével. A kettő összege adja meg a vállalat értékét.

  • A vállalat értékéből le kell vonni a hiteleket, és a fennmaradó rész a részvényesek jövedelme.

  • A részvényesek jövedelmét a saját tőke könyv szerinti értékével, vagy a vállalkozás stratégia megvalósítása nélküli értékével kell összevetni. Ha az eredmény pozitív, akkor a stratégia hozzáadott értéket eredményezett a részvényesek számára.


A fent leírt módszer alkalmazása - a számos szubjektív elem miatt - erősen vitatott a vállalati gyakorlatban. Az értékalapú irányítás a vállalkozás értékére a legjobban ható tényezők menedzselésére irányul. Különösen fontos az operatív nyereséghányad, a forgótőke változása, a beruházások állománya és a tőkeszerkezet.

Összegzés

A bemutatott elméletek az értékalapú vállalatirányítást segítik. Az eljárást a tanácsadók többsége nem a tankönyvekből, hanem különböző - tanácsadó cégek által terjesztett - brosúrákból és prezentációkból ismeri. Ezek adott cégek termékei, így más források tanulmányozására is szükséges időt szakítani.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.