Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kész növelni befektetéseit azokban a kelet-európai országokban, amelyekre súlyosan kihat az orosz gazdasági válság, de tartja magát ahhoz a tavalyi döntéshez, hogy az ukrán konfliktus következményeként Oroszországban nem indít új beruházásokat - közölte Sir Suma Chakrabarti, a nemzetközi pénzintézet elnöke pénteken.

Az EBRD Tbilisziben tartott éves közgyűlését záró sajtóértekezletén Sir Suma kiemelte: a bank képes növelni jelenlegi befektetéseit, és ezt azokban az országokban kellene megtennie, amelyeknek ténylegesen szüksége van rá és valós reformokat hajt végre.

"Ami az orosz gazdasággal történik, elég súlyosan érinti a kaukázusi és a közép-ázsiai köztársaságokat, így arra számítok, hogy ezekben az országokban, valamint Közép-Európában és a balti köztársaságokban növeljük befektetéseinket" - mondta.

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank tavaly 5 százalékkal 8,9 milliárd euróra emelte a tevékenységi területén nyújtott finanszírozási támogatások értékét annak ellenére is, hogy a szankciókkal összhangban meredeken csökkent az Oroszországnak folyósított új finanszírozások összege.

Csütörtökön közzétett új előrejelzésében az EBRD azt jósolta, hogy a nyugati szankciók következményeként kialakult monetáris válság és az alacsony olajárak miatt nehéz helyzetbe került orosz gazdaság idén 4,5 százalékkal, jövőre pedig 1,8 százalékkal esik vissza. A válság átterjedt a szomszédos országokra, részben a kereskedelem révén, részben pedig amiatt, hogy az érintett államok Oroszországban élő jelentős diaszpórái drasztikusan csökkentették hazautalásaikat.

Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes csütörtökön azzal vádolta az EBRD-t, hogy eszközzé vált a politikai és gazdasági nyomásgyakorlás fokozásában. Kijelentette, nem számít arra, hogy az EBRD új projektekkel visszatér Oroszországba. "Igaza van. Akkor leszünk hajlandóak ismét hiteleket nyújtani, ha a geopolitikai helyzet megváltozik" - reagált Sir Suma, megjegyezve, hogy az EBRD kapcsolatban maradt az orosz hatóságokkal és továbbra is kezeli eddigi oroszországi befektetéseit.

Görögországról szólva az elnök kijelentette, hogy a befektetések módozatai két tényezőtől függenek: az Athén és a nemzetközi hitelezői közötti tárgyalások eredményétől, valamint az Alekszisz Ciprasz vezette kormány gazdaságpolitikájától. Hangsúlyozta: az EBRD addig nem dolgozza ki gazdasági stratégiáját, amíg nem látja világosabban a görög fél gazdaságpolitikai megközelítését. Az EBRD a görög kormány kérésére márciusban vállalta, hogy Görögországban is befektetéseket hajt végre. Az EBRD és Görögország a közgyűlés alkalmából írt alá hivatalosan egy öt évre szóló beruházási megállapodást, amelynek alapján a görög pénzügyminisztérium közlése szerint évente 500 millió friss tőkéhez juthat az ország.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.