TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Pénteken egész nap egymásnak ellentmondó hírek érkeztek mind az Európai Uniótól, mind Kijevből arról, hogy Ukrajna elfogadta vagy nem fogadta el a bizottság összetételét, amelyet eredetileg Moszkva javasolt január elején. A szombat hajnali információk szerint Juscsenkó ukrán elnök jóváhagyására vár a megállapodás. Az ukránok visszautasították a gázlopás vádját.

Az ukrán illetékesek még mindig nem írták alá a megfigyelő csoportról szóló megállapodást, a jelek szerint Viktor Juscsenko elnök döntését várják - jelentette be moszkvai idő szerint szombaton kora hajnalban Alekszej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője Moszkvában. "A legutóbbi híreinkből ítélve a kijevi kormány hajlandó aláírni a jegyzőkönyvet, de úgy tűnik, az elnök döntése várat magára" - mondta.

Eközben az ukrán államfő kijelentette, hogy valótlanok és megalázzák Ukrajnát az oroszországi vezetők szájából az utóbbi napokban elhangzott nyilatkozatok, amelyek szerint Ukrajna lopja az Európának szánt orosz tranzitgázt, és a gázvita az ukrán hatalmi struktúrák nagyfokú politikai korrumpálódását jelzi.

Azt követően, hogy péntek este Kijevben megbeszélést folytatott Mirek Topolánekkel, a soros EU-elnök Csehország kormányfőjével, Viktor Juscsenko közölte, hogy támogatja a mérőműszerek felszerelését az Oroszországból Ukrajnába földgázt szállító hat vezetéken, ami által lehetővé válik az ukrán gázfogyasztás és -továbbítás ellenőrzése. Hangsúlyozta, hogy kötelessége továbbítani az orosz földgázt Európának, és ezt be is tartja. Megerősítette, hogy Ukrajna engedélyezi megfigyelőknek, köztük Oroszország képviselőinek, az ellenőrzést.

Juscsenko felszólította Oroszországot, hogy sürgősen újítsa fel az Európába irányuló gázszállításokat. "Mindent meg kell tennünk a következő órákban azért, hogy Oroszország újraindítsa a gázszállítást a szükséges mennyiségben, és biztosítsuk a tranzitot Ukrajnán keresztül" - mondta. Hangsúlyozta: Ukrajna azt akarja, hogy földgázszállító rendszere az egységes európai gázpiac elválaszthatatlan része legyen, ami lehetővé tenné a gázszállítással kapcsolatos jelenlegi problémák sokaságának megoldását.

Az ukrán elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kölcsönösen egyeztetettnek kell lennie az árképzésnek a földgázt, annak tranzitját és tárolását illetően. Ha a gázárakat emelik a tranzitdíjak növelése nélkül, az csődbe viszi az ukrán gázszállító rendszert - mondta Juscsenko, emlékeztetve arra, hogy a tranzitdíj 85 százalékát a továbbításhoz szükséges gáz felemészti. Az elnök jó ötletnek nevezte, hogy a gáznak egységes európai ára legyen. Ehhez azonban szerinte egységes európai gázpolitikára van szükség, ami viszont nem mostanában alakul ki.

Topolánek a Julija Timosenko ukrán kormányfővel folytatott tárgyaláson a bizalom összeomlásaként jellemezte az orosz-ukrán vitát. "Bizalmi válság van. Egy harmadik félnek kell segíteni a válság megoldásában. Mindkét ország kockáztat, úgy a szállító, mint a tranzitáló" - mondta a cseh miniszterelnök. Hozzátette, hogy bizonyos technikai részleteket még egyeztetni kell a bizalom helyreállításának és a gázszállítások felújításának érdekében.

Timosenko ugyancsak azt hangoztatta, hogy Ukrajna "egy gramm orosz földgázt" sem használt fel január 1. óta a hazai szükségletek kielégítésére. Az ukrán miniszterelnök közölte, hogy aláírják az orosz földgáz tranzitját ellenőrző megfigyelői csoportról szóló jegyzőkönyvet, aminek csak az az egy feltétele van, hogy az orosz és az ukrán fél képviselői azonos arányban vegyenek részt a munkában. (Oroszország késznek mondta magát az európai és az ukrán megfigyelők fogadására, ha Kijev is hajlandó orosz megfigyelőket fogadni saját területén. A Gazprom orosz gázipari vállalat azt ígérte, hogy abban a pillanatban újraindítja a gázszállítást, mihelyst aláírják az Európai Unió vezetése alatt álló megfigyelői csoportról szóló jegyzőkönyvet.)

Mirek Topolánek szombaton munkalátogatásra Moszkvába érkezik. Topolánek pénteken tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt a tranzit ellenőrzési mechanizmusának kidolgozásáról. Putyin szükségesnek nevezte, hogy mielőbb felállítsák a nemzetközi megfigyelői csoportot, aláírják a megfelelő dokumentumot, és biztosítsák a szakértők megérkezését az ellenőrzések helyszínére. Dmitrij Medvegyev orosz elnök az Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával pénteken folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy Oroszország érdekelt az európai gázexport mielőbbi felújításában, de ez csak akkor lehetséges, ha aláírták a megfigyelői csoportról szóló jegyzőkönyvet. "Sajnos, egyáltalán nem maradt bizalom az ukrán fél iránt" - mondta.

Medvegyev a Vesztyi-24 televíziónak azt mondta, hogy Oroszország tavaly ezer köbméterenként 179,5 dollárért adta Ukrajnának a gázt, a fogyasztók viszont 320 dollárt fizettek. "Ez a profitrés ismeretlen struktúrák zsebébe vándorolt, amelyek nagy valószínűséggel valakik korrupt érdekeit képviselik" - mondta.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.