5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2010-ben lényegében hadigazdálkodást kell majd folytatni – mondta el az ország első embere a "Közgázon". Szerinte a következő kormány sem tud majd letérni a jelenlegi útról, erre többek között az IMF-megállapodás a garancia. Mfor.hu-tudósítás.

„Szükségből erény” címmel tartott előadást a Corvinus Egyetemen Bajnai Gordon kedd este. A miniszterelnök szerint a magyaroknak nagy rutinjuk van már a válságkezelésben, részben ennek köszönhetően hamarabb lábalhatunk majd ki a mostani helyzetből, mint a világ több része.

Rutinos válságkezelők vagyunk


„Van egy fontos komparatív előnyünk: a múltban több válságot éltünk meg, mint mások, ezért jobban értünk a válságkezeléshez is” – kezdte előadását a miniszterelnök. Szerinte sokáig elengedett kézzel hagytuk, hogy az autó százhússzal rohanjon a szakadék felé, azonban a végén mindig sikerült elkerülni a zuhanást, ez történt például 1980-ban, majd 1994-ben is.

Bajnai szerint a mi saját válságunk nem tavaly októberben kezdődött, a begyűrűző pénzügyi és reálgazdasági válság csak tetézte az évek óta meglévő bajokat. A kormányfő szerint hazánk még évekkel ezelőtt felzárkózási csapdába került, aminek elsődleges oka az alacsony foglalkoztatás. „Gyorsan fejlődik az ország, de ahhoz, hogy ne szakadjon ketté, a döntéshozók arra kényszerülnek, hogy növeljék az újraelosztást. A baj az, hogy sokan csak az állami transzferekből élnek, nekik a politikusok gesztusokat tettek a hatalom megszerzése vagy megtartása érdekében” – vázolta fel.

A miniszterelnök szerint hazánkban egy tartós válsághelyzet állt elő, ez azonban az elmúlt évek hitelbősége idején nem látszott. A válságban kellett szembesülnünk azokkal a problémákkal, melyek miatt évek óta bírálták Magyarországot, többek között azzal, hogy a háztartások hitelállománya három és félszeresére nőtt 2002 óta. Ráadásul ezek nagy részét svájci frankban vették fel a magas infláció, a magas forintkamatok miatt. „Nem biztos, hogy racionális a svájci gazdaság kockázatára hitelt felvenni Magyarországon, ez káros a gazdaság számára” – mondta ezzel kapcsolatban.

„Már másnap tudtuk, hogy nagy a baj”

„Amikor tavaly októberben hozzánk is begyűrűzött a válság, azonnal tudtuk, hogy nagy a baj, ezért fordultunk rögtön a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az Európai Unióhoz segítségért. Akkor sokan azt mondták, hogy ezzel hazánk szégyenpadra került, mostanra azonban annyian ülnek ezen a padon, hogy nem nagyon látni rajta szabad helyet” – emelte ki Bajnai.

Később aztán január-február környékén látszott, hogy kezd szakadozni alattunk a védőháló, ezért volt szükség a korábbinál is hatékonyabb válságkezelésre. „Magyarország ott állt a szakadék szélén, le kellett nézni, mekkora mélység tátong alattunk. Sokan akkor értették meg, mekkora bajban vagyunk” – vélekedik a kormányfő.

Bajnai szerint idén tavasszal mind az 1,7 millió magyar devizahiteles a saját bőrén érezhette meg, milyen az, amikor 316 forint egy euró. Éppen ezért kellett csinálni egy olyan programot, mely egyszerre képes az egyensúly helyreállítására strukturális lépésekkel, a növekedési képességek fokozására és a bizalom visszanyerésére.

„A lakosság hitelállománya tavasz óta mintegy 500 milliárd forinttal csökkent csak a forint erősödésének köszönhetően, ez pedig csökkentette Magyarország kockázatait” – világított rá a miniszterelnök.

„Olyan nagy áldozatot kellett kérni az országtól, amire nem nagyon volt példa az elmúlt évtizedekben az európai gazdaságtörténetben. Nem sok ország volt képes egy év alatt a GDP 5 százalékával lefaragni a kiadásokat” – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: erre azért volt szükség, mert az idei 6,7 százalékos és a jövő évre várható 0,6 százalékos gazdasági visszaesés miatt „lényegében az ország egyhavi jövedelme veszik el”.

A fenti okok miatt volt szükség adó- és járulékcsökkentésre, a foglalkoztatás ösztönzésére, illetve az aktivitás növelésére a nyugdíjkorhatár emelésével és a gyes valamint a gyed idejének lerövidítésével – vázolta fel Bajnai.

Nem lehet szembe menni 1,7 millió emberrel


A válság elmúltával sem fog eljönni a Kánaán, már most látszik, hogy kockázatokra kell majd készülni – vélekedik a kormányfő. Szerinte a következő években a nagy államoknak is sok hitelt kell majd felvenniük, hogy rendbe tegyék büdzséjüket és csökkentsék az államadósságot, ezzel pedig a kis országokat kiszoríthatják a hitelpiacról. „Ezért kell Magyarországnak leszoknia a korlátlan hitelfelvétel kábítószeréről” – tette hozzá.

Bajnai szerint az ország érdeke az lenne, hogy rajta maradjon a józan ész gazdaságpolitikáján, amit most a válság kikényszerített. Ez azt jelenti, hogy a 2011-től várható növekedést nem szabad felélni, hanem be kell osztani. „Mindennek a kulcsa, hogy magasabb legyen a foglalkoztatás, többen húzzák a szekeret és kevesebben üljenek rajta” – vázolta fel.

„Külföldön a legkomolyabb kockázat hazánkkal szemben, hogy jövőre milyen lesz az új kormány gazdaságpolitikája” – vélekedik Bajnai. Szerinte legalább három garancia van arra, hogy nem lehet letérni a jelenlegi útról: az IMF-megállapodás, az EU túlzott deficit eljárása, illetve 1,7 millió devizahiteles érdeke. Ugyanis ezek az emberek egy pillanat alatt megérzik, ha ismét 300-ig szalad az euró árfolyama, velük pedig nem lehet szembe menni.

Bajnai szerint nehezen ugyan, de teljesíthető a 2010-es 3,8 százalékos hiánycél. „Kutya kemény év lesz, lényegében még jövőre is hadigazdálkodást kell folytatni, de ennek eredménye lesz 2011-től a jósolt 3,5-4 százalékos gazdasági növekedés, amivel közeledhetünk Nyugat-Európához” – vázolta fel.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!