5p

A magyar kormány többször megerősített kötelezettségvállalása az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélok mellett egyértelműen kedvező a magyar befektetési termékek piaci értékelésének szempontjából, ám a célok elérésére választott módszer és a reformtervek hiánya "kérdéseket vet fel", a magán-nyugdíjpénztári átutalások leállítása pedig növelheti Magyarország devizakötvény-kibocsátási igényét jövőre - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja a legutóbbi magyarországi piaci fejleményekről befektetőknek hétfőn kiadott elemzésében azt írta, hogy Magyarország - a cég által vezetett feltörekvő térségi kötvénypiaci index alapján - jelenleg túlteljesítő az indexben figyelembe vett, meghatározó felzárkózó piacok között.

Ehhez hozzájárul a befektetői hozamvadászat az általánosan kedvező piaci környezetben, valamint az arra utaló "mind erősebb jelek" - és az általuk keltett piaci várakozások -, hogy a Fidesz-kormány nem fog visszalépni költségvetési kötelezettségvállalásaitól.

A deficitcélok melletti "biztató" elkötelezettség ellenére is azonban "kérdések merülnek fel" a célok elérésére választott kormányzati módszerekkel kapcsolatban. A válságadóztatás ugyanis a növekedésre és belföldi keresletre, a hosszú távú strukturális reformtervek melletti elkötelezettség hiánya - elsősorban az egészségügyi ellátásban, valamint az önkormányzati és az állami vállalati szférában -  pedig Magyarország adósprofiljára gyakorol nyomást - írták a Barclays Capital londoni elemzői.

Mindemellett a magán-nyugdíjpénztári átutalások tervezett leállítása a hazai piacról történő finanszírozásra gyakorolhat "bizonyos mértékű" nyomást, tekintettel arra, hogy a nyugdíjalapok fontos szereplői a hazai adósságpiacnak. Ezért 2011-ben növekedhet a külső piaci kötvénykibocsátási szükséglet, amely - figyelembe véve egy 2 milliárd eurónyi, esedékessé váló EU-adósságrészt, és további 2 milliárd euró értékű, lejáró eurokötvényt - "egyébként is tekintélyes" - áll az elemzésben.

A Barclays Capital szerint "kritikus fontosságú lesz" a hitelminősítők reakciója a 2011-es költségvetési terv hivatalos beterjesztése után. A ház felidézi, hogy az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's továbbra is leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben a magyar adósosztályzatra, amely e cégnél "BBB mínusz", vagyis a még befektetésre ajánlott kategória legalacsonyabb szintje.

A Barclays Capital közölte, hogy az általa felvázolt háttér alapján "változatlanul óvatosan" ítéli meg Magyarország adósprofilját, és nem hiszi, hogy a magyar befektetési termékek piacán az utóbbi hetekben tapasztalt fellendülés tartós maradhat.

Egy másik nagy befektetési bankcsoport, a BNP Paribas fogyasztási és növekedési kockázatokat lát a tervezett magyarországi adóintézkedésekben.

A ház befektetőknek összeállított helyzetértékelése szerint  a személyi jövedelemadó és a társasági adók mérséklése, valamint az egyes szektorokra kirótt válságadók együttes nettó adóteher-csökkentő hatása a hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékának felel meg jövőre.

A háztartásoknál várhatóan 300 milliárd forint elkölthető jövedelemtöbblet marad, ám a BNP Paribas elemzői által felvázolt alapeseti forgatókönyv szerint a lakosság ennek valószínűleg csak a felét fordítja majd fogyasztásra, a fennmaradó részt zömmel a devizaalapú adósságok megnövekedett törlesztési terhei viszik el.

A cég forgatókönyvében szerepel az is, hogy a vállalati szektor a társasági adó csökkentéséből és az újonnan kirótt válságadókból eredő, nettó 211 milliárd forintos jövő évi adótehertöbbletnek hozzávetőleg a negyedével csökkenti beruházási kiadásait.

Ezek az előrejelzések a BNP Paribas számításai szerint azt valószínűsítik, hogy a személyi fogyasztás 2011-ben 1 százalékponttal magasabb, a vállalati beruházási érték 0,8 százalékkal alacsonyabb lesz ahhoz képest, mintha az adóztatásban nem történt volna változás.

Ez azonban az alapeseti forgatókönyv, és a ház által felvázolt "kockázati" forgatókönyvben az a lehetőség szerepel, hogy a vállalati szektor a nettó adóteher-növekedés teljes összegével csökkenti beruházási kiadásait. Ebben az esetben jóval meredekebben, 3,0-3,5 százalékkal esne a beruházási érték - áll a BNP Paribas elemzésében.

Az adótervek esetleges másodlagos negatív hatásainak kockázataira már más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni befektetési tanácsadó csoport  minapi elemzése szerint a magyarországi adótervekkel a jövő évi hiánycél "kényelmesen" elérhető. Az intézkedések időleges jellege azonban azt jelenti, hogy "2012-vel kapcsolatban már nagyobb kérdőjelek merülnek fel", és ha nem lesz meredek gazdasági fellendülés - ami szinte biztos -, akkor abban az évben jó eséllyel további költségvetési intézkedések válnak szükségessé a hiány újbóli növekedésének elkerülésére.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy jóllehet a bejelentett korrekciós lépések valószínűleg elérhetővé teszik a 2010-2011-es államháztartási célokat, az intézkedések ideiglenes "és bizonyos mértékig növekedés gátló" jellege azonban kockázatot jelent a középtávú költségvetési kilátásokra. A cég véleménye szerint a finanszírozási kockázatok között van, hogy az intézkedések ideiglenes és adóztatásra alapozott jellege nem erősíti a bizalmat a külföldi befektetők körében.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!