TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. október 5. 14:22

Lehet, hogy a magyar jegybank (MNB) a jelenlegi piaci körülmények közepette "vészkamatemelésre" kényszerül, ám a mostani magyarországi makrokörnyezetben a 2008 októberében végrehajtott 3,00 százalékpontos emelésnél jóval kisebb is elégségesnek bizonyulhat - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital szerint a 300 forint környékén mozgó euró, valamint az, hogy a végtörlesztés által érintett bankok számára hétfőn indított jegybanki euróeladási aukciók sem stabilizálták a forintot, felveti azt a kérdést, hogy az MNB "nem kerülhet-e olyan helyzetbe", amelyben vészkamatemelésre lesz szükség.

A ház elemzői közölték: "még nem" az alapeseti forgatókönyvük az MNB-kamatemelés, de ennek kockázatai "nem elhanyagolhatók". Az esetleges emelés mértékének előrejelzéséhez azonban figyelembe kell venni a magyarországi makrokörnyezet 2008 óta bekövetkezett változásait.

Ezek között említik a Barclays Capital szakértői, hogy 2008-ban Magyarország folyómérlege mínuszban volt, most azonban jelentős, a hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 2,2 százalékának megfelelő többletet mutat a folyó egyenleg. Mindemellett a magyarországi és az euróövezeti reálkamat-különbözet is szélesebb most, mint 2008-ban volt, és a devizatartalékok is magasabbak az akkori szintnél.

Mindezek alapján a Barclays Capital szakértői szerint most 1,00-1,50 százalékpontos MNB-kamatemelés is elég lenne a forintra nehezedő nyomás enyhítéséhez.

Más befektetési elemzők szerint ugyanakkor most sem kizárt a három évvel ezelőttihez hasonló mértékű, egy lépésben végrehajtott kamatemelés a magyar jegybank részéről.

A Commerzbank szerint ha tovább gyengül a forint az euróval és a svájci frankkal szemben, akkor növekedne a valószínűsége annak, hogy a magyar jegybank - a korábbi példához hasonlóan - egyszerre akár 3,00 százalékpontos kamatemelést is végrehajthat a forintgyengülés fékezése végett.

A Capital Economics a várható közép-kelet-európai jegybanki kamatpályákról befektetőknek nemrégiben összeállított előrejelzésében nem jósolta meg ugyan, hogy milyen mértékű lehet az esetleges magyarországi kamatemelés, de úgy vélekedett, hogy ha az euró forintárfolyama 290 felett marad, "a kamatcsökkentés lekerül a napirendről", ha pedig az árfolyam tartósan 300 forint fölé emelkedne, akkor "szinte bizonyossá válna" az MNB-kamatemelés.

Mindent egybevetve a Capital Economics elemzői "50-50-hez közelinek" nevezték annak az esélyét, hogy a magyar jegybank még az idei év vége előtt kamatot emel.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.