3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lehet, hogy a magyar jegybank (MNB) a jelenlegi piaci körülmények közepette "vészkamatemelésre" kényszerül, ám a mostani magyarországi makrokörnyezetben a 2008 októberében végrehajtott 3,00 százalékpontos emelésnél jóval kisebb is elégségesnek bizonyulhat - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital szerint a 300 forint környékén mozgó euró, valamint az, hogy a végtörlesztés által érintett bankok számára hétfőn indított jegybanki euróeladási aukciók sem stabilizálták a forintot, felveti azt a kérdést, hogy az MNB "nem kerülhet-e olyan helyzetbe", amelyben vészkamatemelésre lesz szükség.

A ház elemzői közölték: "még nem" az alapeseti forgatókönyvük az MNB-kamatemelés, de ennek kockázatai "nem elhanyagolhatók". Az esetleges emelés mértékének előrejelzéséhez azonban figyelembe kell venni a magyarországi makrokörnyezet 2008 óta bekövetkezett változásait.

Ezek között említik a Barclays Capital szakértői, hogy 2008-ban Magyarország folyómérlege mínuszban volt, most azonban jelentős, a hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 2,2 százalékának megfelelő többletet mutat a folyó egyenleg. Mindemellett a magyarországi és az euróövezeti reálkamat-különbözet is szélesebb most, mint 2008-ban volt, és a devizatartalékok is magasabbak az akkori szintnél.

Mindezek alapján a Barclays Capital szakértői szerint most 1,00-1,50 százalékpontos MNB-kamatemelés is elég lenne a forintra nehezedő nyomás enyhítéséhez.

Más befektetési elemzők szerint ugyanakkor most sem kizárt a három évvel ezelőttihez hasonló mértékű, egy lépésben végrehajtott kamatemelés a magyar jegybank részéről.

A Commerzbank szerint ha tovább gyengül a forint az euróval és a svájci frankkal szemben, akkor növekedne a valószínűsége annak, hogy a magyar jegybank - a korábbi példához hasonlóan - egyszerre akár 3,00 százalékpontos kamatemelést is végrehajthat a forintgyengülés fékezése végett.

A Capital Economics a várható közép-kelet-európai jegybanki kamatpályákról befektetőknek nemrégiben összeállított előrejelzésében nem jósolta meg ugyan, hogy milyen mértékű lehet az esetleges magyarországi kamatemelés, de úgy vélekedett, hogy ha az euró forintárfolyama 290 felett marad, "a kamatcsökkentés lekerül a napirendről", ha pedig az árfolyam tartósan 300 forint fölé emelkedne, akkor "szinte bizonyossá válna" az MNB-kamatemelés.

Mindent egybevetve a Capital Economics elemzői "50-50-hez közelinek" nevezték annak az esélyét, hogy a magyar jegybank még az idei év vége előtt kamatot emel.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!