<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az állam mérete még mindig túl nagy Magyarországon - mondta Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) alelnöke a bankszektor és a gazdaság aktuális kérdéseiről, a pénz világában zajló folyamatokról szervezett pénzügyi konferencián, kedden Budapesten.

A Magyar Közgazdasági Társaság BME-n működő ifjúsági szervezetének konferenciáján az MNB volt elnöke elmondta: Magyarországon még mindig a foglalkoztatottak túl nagy részét tartja el az állam. Úgy fogalmazott: széles rétegek "nem tudtak leválni" még az államról.

Gondnak nevezte, hogy a rendszerváltás után a gazdasági átalakulást a gazdasági folyamatok átpolitizálódása kísérte, ráadásul a politikai-társadalmi erők között nem volt egyetértés jelentős nemzetstratégiai kérdésekben, például az euró bevezetésében.

Az MNB volt elnöke rámutatott: a magyar gazdaság - régiós összehasonlításban is - "kiábrándító" teljesítményt produkált a rendszerváltást követő 25 év alatt, a GDP 1989-hez képest csupán 30 százalékkal bővült, a lakosság fogyasztása pedig csak 20 százalékkal nőtt. Az viszont pozitívnak mondható, hogy a rendszerváltást követő másfél évtized alatt modern gazdasági szerkezet alakult ki az országban - fűzte hozzá.

Bod Péter Ákos azt is a negatív tendenciák között említette, hogy a piacgazdaság, a kapitalizmus támogatottsága a lakosság körében folyamatosan csökkent, 1991-ben még a lakosság 80 százaléka, 2009-ben már csak 46 százaléka támogatta a piacgazdaságot.

A volt jegybankelnök kiemelte: a Kádár-korszakból örökölt szemlélet még mindig uralkodik a lakosság egy jó részében, ez a réteg a gondjainak megoldását az államtól várja, ezért tudta az állam a szerepét, méretét erősíteni az utóbbi években.

Bod Péter Ákos úgy vélte: a politikai vezető réteg egy részének piacgazdasági ismerete hiányos, ezért náluk is visszaköszönnek a kádári sztereotípiák.

Riecke Werner, az MNB korábbi alelnöke a világban tapasztalható pénzpiaci folyamatokról elmondta: a Fed, az amerikai jegybank mennyiségi lazítási korszakának vége, a Fed előbb-utóbb kamatot emel, és ennek hatására egy idő után a magyar jegybank is "idő előtti" kamatemelésre kényszerülhet.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.