4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jövő héten vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor's. Az S&P idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar besorolások értékelésére kitűzött második időpont.

A nemzetközi hitelminősítő szeptember 16-ára, jövő péntekre tűzte ki a magyar adósosztályzat vizsgálatát; utána az idén már nem szerepel a cég listáján a magyar államadós-besorolás értékelése.

A Standard & Poor's előzőleg március 18-án vizsgálta Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának "BB plusz/B" szintű besorolását, amelyet akkor változatlan stabil kilátással megerősített.

A Standard & Poor's tavaly márciusban emelte "BB"-ről a jelenlegi "BB plusz"-ra a hosszú lejáratú magyar deviza-államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást, amely azóta is stabil.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül az S&P és a Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. A Moody's módszertanában ez "Ba1" szintű besorolást jelent; ez azonos a Standard & Poor's által érvényben tartott "BB plusz" osztályzattal.

Ilyen lett az új iPhone7

A Moody's azonban tavaly novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar osztályzat kilátását, és november 4-én vizsgálja legközelebb a magyar szuverén besorolást. A londoni elemzői közösség nem zárja ki, hogy a Moody's akkor visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba, az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje ugyanis a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban átlagosan 12-18 hónap.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már május 20-án - a három cég közül elsőként - átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva. A Fitch magyar osztályzata a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Londoni elemzői várakozások szerint a Standard & Poor's egyelőre valószínűleg nem követi a Fitch Ratings példáját.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői heti előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy az S&P jövő pénteken ismét megerősíti a magyar államadós-besorolást és annak kilátását. A ház szerint "jól ismertek" az S&P által aggályosnak tartott makrokockázatok, amelyek ezt a várakozást indokolják: ezek közé tartozik a magyar gazdaság teljesítménye és az EU-folyósítások közötti erős korreláció, valamint a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni bizonytalanságok.

A június végén tartott referendumon a brit választók szűk többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint azonban a magyar gazdaság alapmutatói egyértelműen javultak, és ennek alapján a cég nem zárja ki, hogy a Standard & Poor's a jövő héten pozitívra javítja a magyar államadós-besorolás kilátását.

A Morgan Stanley elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy nem ez az alapeseti előrejelzésük.

Ha azonban a Moody's a novemberi értékelés időpontjában - a Fitch Ratings májusi döntéséhez hasonlóan - visszaemeli a magyar szuverén besorolást a befektetési ajánlású sávba, az már elég lenne ahhoz, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott adóssá váljék. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Ezzel a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!