2007. október 12. 15:19

Megvan a kockázata a korábban vártnál kisebb ütemű magyarországi pénzügypolitikai enyhítésnek, vélik pénteki elemzéseikben vezető londoni befektetési házak. Egyes vélemények szerint az idén már nem folytatódik a dezinflációs folyamat.

A csütörtökön közzétett magyar fogyasztói árindex alakulását kommentálva, a konszenzusnál magasabb, éves összevetésben 6,4 százalékos adat kapcsán a a JP Morgan "aggasztónak" nevezte, hogy a szezonálisan kiigazított, 0,6 százalékos havi maginflációs ütem a legmagasabb eddig az idén. A befektetési bank elemzése azonban a legfőbb meglepetésnek az élelmiszerár-infláció mértékét minősítette. Jóllehet a ház jelentős emelkedéssel számolt ebben az összetevőben, a havi összehasonlítású 2,2 százalékos áremelkedés azonban csaknem az ötszöröse az ilyenkor tipikus szezonális emelkedésnek, áll a JP Morgan pénteki londoni értékelésében.

Jövő év végén 4 százalékos lehet az infláció

Az elemzés szerint mindemellett a jövő évi inflációs előrejelzések is tovább emelkednek: a cég által idézett elemzői konszenzus 2008 végére most 4,0 százalék a néhány hónappal ezelőtti 3,4 százalék után. Jóllehet a felfelé módosítások zöme ellátási oldali sokkokból ered, kérdéses, hogy 2009-ben mennyivel tud 3 százalék alá menni az infláció, fogalmaz a JP Morgan elemzése.

Ezek ismeretében a ház szerint növekszik annak kockázata, hogy az MNB alapkamata az idei év végére csak 7,25 százalékig csökken az eddig várt 7,00 százalék helyett, különösen azért, mert a JP Morgan nem vár semmilyen további dezinflációt a negyedik negyedévben. A cég megjegyzi ugyanakkor, hogy a forint ereje és a kedvező kockázatvállalási hajlam támogathatja a pénzügypolitikai enyhítést.

A magas élelmiszerárak gondot okozhatnak

A Goldman Sachs befektetési csoport londoni részlegének pénteki elemzése szerint az inflációs adattal az MNB ugyan valószínűleg elégedett, amely a szabályozott körön kívüli szolgáltatási szektorra összpontosít, a jegybanknak ugyanakkor dilemmát is okoz az emelkedő élelmiszer-infláció, amely magasan tarthatja az inflációs várakozásokat. A fogyasztók ugyanis folyamatosan figyelik az élelmiszerárakat, és a magas infláció ebben a szektorban még a szokásosnál is nagyobb hatást gyakorolhat a várakozásokra, ez pedig "nem hasznos" a most folyó 2008-as bértárgyalások közepette.

A ház jelenleg még két idei kamatcsökkentést jósol, ám pénteki elemzése szerint "van valamelyes kockázata a késésnek a kamatcsökkentési menetrendben". A Goldman Sachs a Monetáris Tanács október 29-ei ülésén is már csökkentést vár, és azt feltételezik, hogy az alapkamat 2008 első negyedévének végéig 6,50 százalékra süllyed, onnan azonban jövőre már nem változik tovább.

Idén még 25 bázispontot vághat az MNB

A Merrill Lynch pénteki elemzése szerint a "vegyes" - a vártnál kisebb mértékben csökkenő - szeptemberi infláció után "most minden tekintet az augusztusi béremelkedési jelentésre irányul".

A ház saját előrejelzése szerint az átfogó éves béremelkedési ütem valószínűleg 9 százalékra lassult - az MNB-illetékesek legutóbbi kommentárjaiból megítélhetően a jegybank ezt "fontos küszöbértéknek" tekinti -, a bérdinamikáról azonban továbbra is "úgy tartják", hogy azt a gazdaság kifehérítésének hatása hajtja fel, ezért pénzügypolitikai hatása most kevésbé egyértelmű, mint egyébként lenne, áll a Merrill Lynch elemzésében. A cég jelenleg novemberre, januárra és márciusra vár egy-egy negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentést.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.