TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A cégautó magáncélú használata esetén elsősorban nem a térítendő üzemanyagköltség kiszámítása, hanem a térítés technikai lebonyolítása, illetve annak bizonylatolása szokott gondot okozni. "Számlaéhes" társadalmunkban ugyanis általában azt várjuk, hogy a cég kiszámlázza az összeget a magánszemély felé. Azonban nem ez a helyes megoldás, derül ki az mfor.hu számvitel-kontrolling sorozatának aktuális részéből.

Nem mindig szükségszerű a számlázás

"Számlaéhes" társadalmunkban ugyanis általában azt várnánk ilyen esetben, hogy a cég kiszámlázza az összeget a magánszemély felé. Azonban nem ez a helyes megoldás. A számlázás ilyenkor nem szükségszerű, mert ebből a cégnek nem származik árbevétele, a számviteli törvény szabályai szerint pedig csak a nettó árbevétel bizonylatolására kötelező számlát kibocsátani.

Számla kibocsátása esetén gondban is lehetne a cég, hiszen jövedéki termék értékesítésére nincs is módja. Ha ennek ellenére kiszámlázza, kérdesessé válna, hogyan kezelné az áfát a számlában. Ennek elkerülése érdekében más megoldást kell választani.

A számvitel szabályai szerint ez költségtérítés, azaz a felmerült, már elszámolt üzemanyagköltséget kell csökkenteni a magánszemély által megtérített összeggel. Könyveléstechnikailag tehát az üzemanyagköltség csökken a magánszemély által történő pénztári befizetés összegével.

Ezután már csak az elszámoláshoz szükséges bizonylatot kell megszerkeszteni, ami a személyi jövedelemadó törvény szerinti bizonylat lehet. Ezt olyan esetekben kell kiállítani, amelyre az általános forgalmi adóról szóló törvény nem tartalmaz rendelkezést. [Szja tv 9/A.§ (7)] Az ennek megfelelő bizonylat kiállítása alkalmas arra, hogy a magánszemély megfizesse, a cég pedig költségtérítésként elszámolja az üzemanyagár megtérített összegét.

Általános személygépkocsi normaköltség

Az általános személygépkocsi normaköltség, azaz a kilométerenként 3 forint elszámolása azonban már nem költségtérítés jellegű, hanem a használat törvényben meghatározott ellenértéke, s mint ilyet - az általános forgalmi adóról szóló törvény értelmében - számlázni kell. Mivel a 3 forint a kilométerenkénti igénybevétel, mint szolgáltatás törvényben rögzített összege, ezért magában foglalja az általános forgalmi adót.

Kerekes Anikó Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.