1p

Aligha elkerülhető a súlyosan eladósodott Görögország, Portugália és Írország adósságának a csökkentése a Citigroup elemzői szerint.

"Szerintünk szükség van egy B tervre is, azaz a három eladósodott ország adósságának a csökkentésére" - állítja a Citigroup. Ez a csökkentés jelentős veszteséget okozna a hitelező bankoknak, ennek mértéke az elemzők szerint az adósságok névértékének 50 százalékát is elérheti.

A Citigroup elemzői egyebek mellett arra hivatkoznak, hogy a három országban a jelentős megszorítások ellenére is növekedni fog a következő években az államadósság: 2014-ig Görögországban a nemzeti össztermék (GDP) 180 százalékára, Portugáliában 135 százalékára, Írországban 145 százalékára.

Spanyolország kilátásait óvatosabban ítélik meg az amerikai bank elemzői: az Európai Unió negyedik legnagyobb gazdaságában az államadósság - bár továbbra is emelkedni fog - a GDP 90 százalékára rúghat majd 2014-ben.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!