<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Szükség van a jelenlegi 6 százalékos alapkamat tartására mindaddig, amíg az európai adósságválság nem enyhül - mondta Csermely Ágnes, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági területért felelős igazgatója az MKB Bank csütörtöki budapesti befektetési konferenciáján.

Noha Magyarországon nincs kereslet oldali nyomás, az MNB kénytelen kiváró kamatpolitikát folytatni, mivel az európai adósságválság következtében az ország kockázati megítélése romlik és gyengül a forint árfolyama, valamint inflációt gerjesztenek a kormányzati intézkedések - mondta Csermely Ágnes. A bejelentett adóintézkedések nyomán jövőre az infláció megközelíti az 5 százalékot, majd 2013-tól csökken - tette hozzá.

A gazdasági növekedés érdekében biztosítani kell  a pénzügyi közvetítői rendszer hatékony működését - hangsúlyozta. Csermely Ágnes ismertette az MNB friss előrejelzését, amely szerint a háztartások csak 2013-től lesznek nettó hitelfelvevők - azaz több hitelt vesznek fel, mint amennyi kölcsönt törlesztenek -, a vállalkozások pedig 2012 végétől kerülhetnek ebbe a pozícióba.

Az idei kormányzati intézkedések - a magánnyugdíjpénztári hozamok kifizetése, EU-bíróság áfa-visszatérítési ítélete -  nyomán a GDP 3,5 százalékának megfelelő fiskális impulzust kapott a gazdaság, ebből a lakosságnak 2,3 százalék, a vállalati szférának 1,2 százalék jutott - mondta Csermely Ágnes. Véleménye szerint a kormánynak  a kereslet ösztönzésére nincs mozgástere, mivel ebben az esetben az adósságpálya kockázatosabbá válik, ezért a gazdasági növekedés csak exportvezérelt lehet.

Ugyanakkor a gyenge forintárfolyam mind a háztartások, mind a vállalati szektor devizaadósságát növeli, amivel együtt jár a bankszektor eredményének további romlása - mondta. Hozzáfűzte, hogy az ország adósságának 45 százaléka devizában van, a gyengébb forint ezt az adósságot is növeli, s a kormány adósságcsökkentési programját ássa alá.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.