4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Szombaton a nemzeti csúcstalálkozón felszólaltak a Magyar Nemzeti Bank volt elnökei, akik a válság ellenére egyértelműen reformokat szorgalmaztak. Demján Sándor, a VOSZ elnöke szintén szükségesnek látja a reformokat, de ő a pénzügyi stabilitás miatt lemondana az adócsökkentésről. Azzal mindegyik gazdasági szakember egyetértett, hogy a pénzügyi válságot gazdasági válság fogja követni. Mfor.hu összefoglaló.

Demján szerint be kell fagyasztani a béreket Járai Zsigmond: pénzt kell pumpálni a gazdaságba

Magyarországot felkészületlenül érte a pénzügyi válság, sebezhetőbbek vagyunk, mint bármelyik Uniós tagállam. Járai Zsigmond szerint ezért feltehetőleg a válság hatásai keményebbek lesznek, mint más országokban. A pénzügyi krízist pedig gazdasági válság követheti. Amikor olcsó pénz volt a világban, akkor azt arra használtuk, hogy növeljük az állami kiadásokat, ahelyett, hogy stabilizáljuk a gazdaságot, és végrehajtsuk a szükséges reformokat. Ma nincsenek tartalékaink a káros hatások kivédésére.

Világos, hogy az elmúlt évek gazdaságpolitikája megbukott, és vele együtt a konvergencia program is, szögezte le Járai Zsigmond. A válság kezelésére tett hazai lépések erőtlenek, elkésettek és gyakran szakszerűtlenek, néha kifejezetten mélyítik a válságot, ahelyett, hogy gyengítenék azokat. Szerencsére bízhatunk az Európai Unióban és az IMF-ben, de azért itthon is kellene valamit tenni.

A válságnak valószínűleg még újabb hullámai fognak következni, hitelszűke, csődök, munkanélküliség, a lakossági hitelek bedőlése, és a gazdaság visszaesése. Járai szerint cselekvésre lenne szükség és nem kommunikációra.

A legfontosabb feladat a mostani helyzetben az ország finanszírozhatóságának megőrzése, és a valutaválság elkerülése. Csökkenteni kellene Magyarország finanszírozási igényét és meg kellene szerezni a befektetői bizalmat. Ehhez azonnal át kellene csoportosítani az állami kiadásokat, le kellene faragni a kiadásokból minimum a GDP 4-5 százalékát. Meg kell lépni az elhalasztott a reformokat, a válság ellenére. Elsöpör minket a válság, ha nem csináljuk meg az adó- és járulékreformot, a foglalkoztatás reformját, a szociális rendszereke átalakítását, vélte Járai.

A gazdasági növekedés nem jön el magától, ennek meg kell teremteni a feltételeit. Ha csak várunk, akkor sohasem fog bekövetkezni. Rövid távon a stabilizálás helyett pénzt kel pumpálni a gazdaságba, csak így lehet megmenteni a bankokat, a vállalkozásokat és a munkahelyeket. Ezt a pénzt adócsökkentésből lehet előteremteni, amihez a kiadásokat is igazítani kell. Járai Zsigmond szerint nincs más út.

Demján Sándor: senki sem szeretne 400 forintos eurót

Demján Sándor szerint a mostani nemzedék megörökölt egy lehetőséget, hogy az „új feudalizmusból” áttérjen a demokráciába. Ezért most a pénzügyi válság után mélyreható gazdasági válság fog következni. Ha nem tud a nemzet megegyezni egy olyan programba, ami kivezeti a válságból, akkor „azért imádkozom Széchenyi szeleméhez, hogy szakítsa rám az Akadémia mennyezetét”. Ennek szellemében a Vállalkozók Országos Szövetsége nem kér jelenleg adócsökkentést, amivel a fizetőképesség megőrzését kívánják segíteni. Senki nem akar 400 forintos eurót és senki nem szeretne, ha a vagyona a felét érné. Ne örüljünk annak, hogy az Európai Unió segít 5 milliárd euróval, mert azt is vissza kell fizetni, ha felhasználjuk, mondta Demján. Az Unió nem fog jótékonykodni Magyarországgal, amit bebizonyított akkor, amikor a korábbi támogatásoknak csak a töredékét biztosította a felzárkózáshoz. Az Uniónak szüksége van a magyar munkaerőre és egyszerűbb a gyár ide telepítése helyett a magyar munkást és értelmiséget oda vinni.

A VOSZ mindig ellene volt annak, hogy jóléti rendszerváltást hitelből hajtsák végre. Ennek a 2002-es felelőtlenségnek az árát ma is fizetjük. Szükség van azonnali reformokra, mert e nélkül Magyarország lemarad. Arra is szükség van, hogy 2009 júliusáig még nominál szinten se lehessen a béreket emelni. Fontosnak tartotta, hogy a bevétel hiányát ezentúl ne adónöveléssel kívánja megoldani a költségvetés.

A gazdasági kilátások nagyon rosszak, Magyarország most ott áll, hogy akár 3-4 százalékos gazdasági visszaesés lehet, és a forint leszakadása miatt még magasabb infláció következhet be. Ezért mindenki legyen türelemmel egy félévig, addig senkinek nem kell semmit ígérni. Ez a biztonság keresésének alapfeltétele. Másrészt szükség van a vállalatok számára egy 7-800 milliárd forintos hitelcsomagra, hogy ne omoljanak össze, különben sok százezres munkanélküliséggel számolhatunk - jelentette ki Demján Sándor.

Varga M István

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!