3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A lakossági devizahitelekkel összefüggésben megrendezett devizatendereken 100 milliárd forintot meghaladó jegybanki eredmény realizálódhatott - tudta meg az mfor.hu.

100 milliárd forintot meghaladó nyereséget realizált a Magyar Nemzeti Bank a banki elszámoltatáshoz és a forintosításhoz kapcsolódóan megrendezett devizatendereken - árulta el a jegybank az mfor.hu kérdésére.

Mivel a jegybank a lakossági devizahitelekkel összefüggésben tartott tendereken az aktuális árfolyamon értékesített devizát (összesen 8,887 milliárd eurót), ezeken az ügyleteken árfolyamnyeresége, -vesztesége keletkezett attól függően, hogy az eladott euró milyen árfolyamon került be az MNB könyveibe. 

A jegybank a fent említett 100 milliárd forintos nyereséggel kapcsolatban az mfor.hu-nak adott tájékoztatásában azonban hangsúlyozta: "emellett számos tényező mérsékelheti is a konverziókon elért nyereséget".

  1. "Az árfolyameredmény realizálásakor a számviteli szabályok alapján nem a konkrét tranzakció, hanem az adott napi pozícióváltozás számít: vagyis a konverziókon elért nyereséget mérsékelheti, ha az adott napokon például a beérkezett EU-transzferek miatt nőtt az MNB devizapozíciója".
  2. "A bankok által igényelt deviza nagy része még hosszú ideig az MNB mérlegében marad, vagyis a viszonylag magas sterilizációs állomány és a kamatkülönbözet miatt az MNB további veszteséggel néz szembe".
  3. "Az MNB kedvezményes áron adta a bankoknak a swap-eszközt annak érdekében, hogy azok minél nagyobb mértékben használják ki az MNB tenderét – vagyis a jegybanki nyereséget ez a tényező is mérsékelheti".

Vagyis a szigorúan a konverziók által realizálódott 100 milliárdot meghaladó nyereség bizonyos hányada végeredményben elapadhat.

Legfeljebb 173 milliárd lehetne a nyereség, de...

Az MNB szeptember végén kiadott féléves jelentése szerint az első félévben az átlagos bekerülési árfolyam 288,95 forint/euró volt. Mivel a konverzió a forintosításhoz kapcsolt tendereken 308,97 és 309 forintos árfolyamon valósult meg, itt 158,2 milliárd forintos nyereséget realizálhatott a jegybank. Az elszámoláshoz kapcsolódó tenderen pedig a 993 millió euró 305 forint körüli jegyzésen cserélt gazdát, így itt 15,7 milliárdos nyereséget kapunk. Vagyis összesen maximum 173 milliárdot.

Ám, ahogy arra az MNB az mfor.hu-nak küldött válaszában felhívta a figyelmet, "A legutóbbi nyilvános adat megjelenése óta a bekerülési árfolyam gyengülhetett valamelyest". Ez pedig az általunk számolt realizált nyereséget csökkenti.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a héten megrendezett - forintosításhoz kapcsolódó devizatendereken összesen 7,894 milliárd eurót adott el (a felkínált 9 milliárd euróból) a kereskedelmi bankoknak annak érdekében, hogy a forintosításhoz szükséges összeget ne a piacról szerezzék be a pénzintézetek hatalmas eladási nyomást helyezve a hazai fizetőeszközre. A hétfői tenderen adták el a fenti összeg döntő részét 308,97 euró/forint árfolyamon, kedden pedig 60 millió euró "lelt gazdára" 309-es árfolyam mellett.

A forintosítás mellett a banki elszámoltatáshoz is nyújtott segítséget a jegybank az általa felkínált 3 milliárd euróval. Ebben az esetben az október közepe óta megrendezett tendereken egyelőre 993 millió euró lelt gazdára.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!