2014. november 14. 12:07

A lakossági devizahitelekkel összefüggésben megrendezett devizatendereken 100 milliárd forintot meghaladó jegybanki eredmény realizálódhatott - tudta meg az mfor.hu.

100 milliárd forintot meghaladó nyereséget realizált a Magyar Nemzeti Bank a banki elszámoltatáshoz és a forintosításhoz kapcsolódóan megrendezett devizatendereken - árulta el a jegybank az mfor.hu kérdésére.

Mivel a jegybank a lakossági devizahitelekkel összefüggésben tartott tendereken az aktuális árfolyamon értékesített devizát (összesen 8,887 milliárd eurót), ezeken az ügyleteken árfolyamnyeresége, -vesztesége keletkezett attól függően, hogy az eladott euró milyen árfolyamon került be az MNB könyveibe. 

A jegybank a fent említett 100 milliárd forintos nyereséggel kapcsolatban az mfor.hu-nak adott tájékoztatásában azonban hangsúlyozta: "emellett számos tényező mérsékelheti is a konverziókon elért nyereséget".

  1. "Az árfolyameredmény realizálásakor a számviteli szabályok alapján nem a konkrét tranzakció, hanem az adott napi pozícióváltozás számít: vagyis a konverziókon elért nyereséget mérsékelheti, ha az adott napokon például a beérkezett EU-transzferek miatt nőtt az MNB devizapozíciója".
  2. "A bankok által igényelt deviza nagy része még hosszú ideig az MNB mérlegében marad, vagyis a viszonylag magas sterilizációs állomány és a kamatkülönbözet miatt az MNB további veszteséggel néz szembe".
  3. "Az MNB kedvezményes áron adta a bankoknak a swap-eszközt annak érdekében, hogy azok minél nagyobb mértékben használják ki az MNB tenderét – vagyis a jegybanki nyereséget ez a tényező is mérsékelheti".

Vagyis a szigorúan a konverziók által realizálódott 100 milliárdot meghaladó nyereség bizonyos hányada végeredményben elapadhat.

Legfeljebb 173 milliárd lehetne a nyereség, de...

Az MNB szeptember végén kiadott féléves jelentése szerint az első félévben az átlagos bekerülési árfolyam 288,95 forint/euró volt. Mivel a konverzió a forintosításhoz kapcsolt tendereken 308,97 és 309 forintos árfolyamon valósult meg, itt 158,2 milliárd forintos nyereséget realizálhatott a jegybank. Az elszámoláshoz kapcsolódó tenderen pedig a 993 millió euró 305 forint körüli jegyzésen cserélt gazdát, így itt 15,7 milliárdos nyereséget kapunk. Vagyis összesen maximum 173 milliárdot.

Ám, ahogy arra az MNB az mfor.hu-nak küldött válaszában felhívta a figyelmet, "A legutóbbi nyilvános adat megjelenése óta a bekerülési árfolyam gyengülhetett valamelyest". Ez pedig az általunk számolt realizált nyereséget csökkenti.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a héten megrendezett - forintosításhoz kapcsolódó devizatendereken összesen 7,894 milliárd eurót adott el (a felkínált 9 milliárd euróból) a kereskedelmi bankoknak annak érdekében, hogy a forintosításhoz szükséges összeget ne a piacról szerezzék be a pénzintézetek hatalmas eladási nyomást helyezve a hazai fizetőeszközre. A hétfői tenderen adták el a fenti összeg döntő részét 308,97 euró/forint árfolyamon, kedden pedig 60 millió euró "lelt gazdára" 309-es árfolyam mellett.

A forintosítás mellett a banki elszámoltatáshoz is nyújtott segítséget a jegybank az általa felkínált 3 milliárd euróval. Ebben az esetben az október közepe óta megrendezett tendereken egyelőre 993 millió euró lelt gazdára.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.