<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lakossági devizahitelekkel összefüggésben megrendezett devizatendereken 100 milliárd forintot meghaladó jegybanki eredmény realizálódhatott - tudta meg az mfor.hu.

100 milliárd forintot meghaladó nyereséget realizált a Magyar Nemzeti Bank a banki elszámoltatáshoz és a forintosításhoz kapcsolódóan megrendezett devizatendereken - árulta el a jegybank az mfor.hu kérdésére.

Mivel a jegybank a lakossági devizahitelekkel összefüggésben tartott tendereken az aktuális árfolyamon értékesített devizát (összesen 8,887 milliárd eurót), ezeken az ügyleteken árfolyamnyeresége, -vesztesége keletkezett attól függően, hogy az eladott euró milyen árfolyamon került be az MNB könyveibe. 

A jegybank a fent említett 100 milliárd forintos nyereséggel kapcsolatban az mfor.hu-nak adott tájékoztatásában azonban hangsúlyozta: "emellett számos tényező mérsékelheti is a konverziókon elért nyereséget".

  1. "Az árfolyameredmény realizálásakor a számviteli szabályok alapján nem a konkrét tranzakció, hanem az adott napi pozícióváltozás számít: vagyis a konverziókon elért nyereséget mérsékelheti, ha az adott napokon például a beérkezett EU-transzferek miatt nőtt az MNB devizapozíciója".
  2. "A bankok által igényelt deviza nagy része még hosszú ideig az MNB mérlegében marad, vagyis a viszonylag magas sterilizációs állomány és a kamatkülönbözet miatt az MNB további veszteséggel néz szembe".
  3. "Az MNB kedvezményes áron adta a bankoknak a swap-eszközt annak érdekében, hogy azok minél nagyobb mértékben használják ki az MNB tenderét – vagyis a jegybanki nyereséget ez a tényező is mérsékelheti".

Vagyis a szigorúan a konverziók által realizálódott 100 milliárdot meghaladó nyereség bizonyos hányada végeredményben elapadhat.

Legfeljebb 173 milliárd lehetne a nyereség, de...

Az MNB szeptember végén kiadott féléves jelentése szerint az első félévben az átlagos bekerülési árfolyam 288,95 forint/euró volt. Mivel a konverzió a forintosításhoz kapcsolt tendereken 308,97 és 309 forintos árfolyamon valósult meg, itt 158,2 milliárd forintos nyereséget realizálhatott a jegybank. Az elszámoláshoz kapcsolódó tenderen pedig a 993 millió euró 305 forint körüli jegyzésen cserélt gazdát, így itt 15,7 milliárdos nyereséget kapunk. Vagyis összesen maximum 173 milliárdot.

Ám, ahogy arra az MNB az mfor.hu-nak küldött válaszában felhívta a figyelmet, "A legutóbbi nyilvános adat megjelenése óta a bekerülési árfolyam gyengülhetett valamelyest". Ez pedig az általunk számolt realizált nyereséget csökkenti.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a héten megrendezett - forintosításhoz kapcsolódó devizatendereken összesen 7,894 milliárd eurót adott el (a felkínált 9 milliárd euróból) a kereskedelmi bankoknak annak érdekében, hogy a forintosításhoz szükséges összeget ne a piacról szerezzék be a pénzintézetek hatalmas eladási nyomást helyezve a hazai fizetőeszközre. A hétfői tenderen adták el a fenti összeg döntő részét 308,97 euró/forint árfolyamon, kedden pedig 60 millió euró "lelt gazdára" 309-es árfolyam mellett.

A forintosítás mellett a banki elszámoltatáshoz is nyújtott segítséget a jegybank az általa felkínált 3 milliárd euróval. Ebben az esetben az október közepe óta megrendezett tendereken egyelőre 993 millió euró lelt gazdára.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.