TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Január elsejétől bevezetik az elektronikus úton vagy gépi adathordozón teljesítendő bevallási kötelezettséget. A havi részletező bevallással kapcsolatban azonban nagy a bizonytalanság, derül ki az mfor.hu kontrolling-számvitel sorozatának aktuális fejezetéből.

A munkáltatók és a kifizetők jelenleg három szervezeti egység felé - Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, állami adóhatóság - lényegében azonos adattartalmú adatszolgáltatást teljesítenek. Ezen túlmenően a megállapított adót, a levont adóelőleget és a járulékokat bruttó módon havi, negyedéves vagy éves gyakorisággal be is kell vallaniuk.

A már jóváhagyott és 2006 január elsejétől hatályba lépő törvényváltozások és az ezekről megjelent kommentárok szerint a munkáltatók és kifizetők részére bevezetnek egy személyekre lebontott adatokat tartalmazó, elektronikus úton vagy gépi adathordozón teljesítendő bevallási kötelezettséget. Ez a bevallás - a szakmai sajtóban megjelent újságcikk szerint - egyben a bruttó módon történő bevallási kötelezettséget is feleslegesség teszi.

Bizonytalansági tényezők: kevés az idő

A havi részletező bevallással kapcsolatban nagy a bizonytalanság. A bevallás terjedelmét szabályozó jogszabályi szövegből nem az előzetesen adott összefoglalás olvasható ki. Ugyanis a törvényi felsorolás nem nevesíti közvetlenül a baleseti járulék, a munkaadói, munkavállalói járulék, valamint a természetbeni juttatásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeket. Így ezek hiányában ezekről egy másik bevallásban kellene számot adni. Ennek elkerülése érdekében a bevallás - még nem mindenki részére hozzáférhető - tervezete már ezeket is tartalmazza.

A bizonytalansági tényező egyik eleme, hogy a még hatályba ugyan nem lépett, de már jóváhagyott jogszabály nem felel meg az ugyan még közre nem bocsátott, de a szakirányú sajtóban már ismertetett bevallási "nyomtatványnak".

A bizonytalanság másik tényezője, hogy igen kevés idő van a jónak ígérkező rendszer 2006 januárjától való működtetéséig. Ugyanis ahhoz, hogy a bevallások elektronikus átadása megvalósulhasson, az ezeket biztosító szoftverek átdolgozására van szükség. Időközben a jogalkotó is rájött arra, hogy ezen változtatni kellene, azonban ez a módosítás az adótörvényeket módosító csomagba már nem kerülhetett bele.

Késhet az adóhatóság

A probléma megoldása érdekében a költségvetési törvény valószínűleg arról fog rendelkezni, hogy először csak 2006. május 12-én kell benyújtani az új típusú adatszolgáltatást. Abban majd összevontan kell a bevallást megtenni az első négy hónapról.

Sajnos várható, hogy - erre való hivatkozással - az elektronikus úton benyújtandó bevallás adattartalma és fáljformátuma közzétételével az adóhatóság késni fog. A vállalkozásoknak azonban - határidő ide vagy oda - már január elsejétől a jövendőbeli bevallás adattartalma és fájlformátuma igényeinek megfelelően kellene adataikat rögzíteniük.

A bizonytalanság további tényezője, hogy a bevételi nyilvántartást vezető evás adóalanyok nem kifizetői és munkaadói voltukból származó jövedelmek tekintetében nem rendelkezik a jogszabály. Azaz sem a jogszabályból, sem a bevallási tervezetekből nem derül ki, hogy be kell-e vallani év közben ezen eva alanyi kör saját tb-köteles jövedelmeit, s ha igen, hogyan.

Kerekes Anikó Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.