TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Érezhető a számokon, hogy Esztergomban beindultak a futószalagok.

Az ipari termelés a munkanappal kiigazított index szerint 9 százalékkal haladta meg márciusban az előző év hasonló időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez tavaly július óta a legmagasabb adat, ugyanis a Suzuki 2014 második félévében visszafogta a termelését, miután leálltak a Splash és az előző generációs SX4 gyártásával.

Az esztergomi üzem kiesése az autógyártásnak erősen kitett magyar ipar számára komoly pofon volt. A korábban többször kétszámjegyű növekedést produkáló szektor lendülete megtört, az iramot pedig alapvetően az Audi termelése diktálta.

Bár a Vitarának két modellt kell helyettesítenie, mivel az esztergomi gyár szolgálja ki a világ összes piacát, így minden esély megvan arra, hogy az ipari termelés újra a tavalyi év első felének lendületével fog növekedni a második negyedévtől. Közben  - bár nagyon kicsi piac a miénk – a Vitara felkerült a top 10 legkeresettebb új személyautó listájára, vagyis a belső keresletre nem lehet panasz.

Erre szükség is van, hiszen a kormány igen ambíciózus terveket fogalmazott meg az ipar és a GDP arányával kapcsolatban. Az NGM ugyanis azt szeretné, ha a jelenlegi 22 százalékról 2030-ra 30 százalékra nőne a hozzájárulás aránya.

Ehhez persze nem elég egy keresett japán terepjáró, komoly, nagy kapacitású üzemeknek kell ide települniük. Ahogy azt múltkor már kiszámoltuk, ahhoz, hogy Magyarország leelőzze Romániát, ahol jelenleg 28,1 százalék ez az arány, a 6,6 milliárd forintos értékhez, amelyet az ipar hozzáad a magyar GDP-hez még 2,5 ezer milliárdnak kéne jönnie, ami elképesztően magas 37,8 százalékos növekedés.

Jelenleg bíztatóak a számok, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy sokan – főleg a keményen dolgozó kisemberek – komoly áldozatot hoznak azért, hogy Magyarország vonzó desztináció legyen a külföldi cégeknek és ide hozzák termelésüket. Magyarországon ugyanis a szegények bére messze nem nőtt olyan mértékben, mint a régióban és a forint is rengeteget vesztett értékéből. Ráadásul annak a csekély összegnek, amelyet a cégek bérköltség gyanánt kifizetnek, közel a felét elviszi az állam és ezen még az 1 százalékpontos szja-csökkentés sem fog érdemben javítani.

A Suzuki tehát most visszaadatott valamit abból, amit „elvett” tavaly nyáron, de ha a céljainkat komolyan vesszük, akkor nagyon sokat kell még tenni a legiparosodottabb ország címéért.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.