2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Mindig izgalmas kihívást jelent és többnyire igen gyümölcsöző egy szervezeten belül a különböző rendszerek összekapcsolása, integrációja. A rövid tanulmány arra keres választ, hogy milyen problémákkal terhelt és miképpen közelíthető a logisztika és a controlling összekapcsolása az ellátási láncokban.

Amennyiben nem megoldott a szervezetek közötti információcsere, információs deficitek, asszimetriák keletkezhetnek. Ismert az is, hogy a controlling csak a megfelelő információk menedzselésével képes a döntéseket hatékonyan támogatni. Az előbbiekből fakadóan az említett struktúrák nem képesek költségeiket minimalizálni.

A problémák kezelésének lehetőségei

Eltérő tulajdonosok esetén - a már ismert - stratégiai szövetségek létrehozása. Ezek hatékony működése az ugyancsak ismert win-win (mindenki nyerő) koncepció alapján lehetséges. Sajátos szerződések rendszere kívánatos az ellátási láncok szereplői között, ahol az áru és a pénzügyi mellett mindenkor kívánatos egy logisztikai is.

Az úgynevezett logisztikai szerződések szükségesek, hogy kitérjenek a következőkre: a megrendelő vagy az összes érintett bizonyos önkorlátozása; a szükséges logisztikai teljesítmény nyújtása az ellátási lánc szintű minimalizálásának elősegítésére; a kölcsönös információ csere.

A supply chain controllingnak mindenképpen szükséges felvállalni; a sajátos sratégiai vonatkozásokat (azonos és megkülönböztető elemekkel); a tervezési rendszer koordinációját; az információk szolgáltatását és menedzselését; sajátos controlling mutatószám-rendszer kidolgozását, különös figyelemmel a kritikus teljesítménymutatókra; a szervezeti határokat átlépő folyamatok nyomonkövetését, menedzselését, ellenőrzését.

A jövőnk, de már sok esetben napjaink piaci versenye is az ellátási láncok között zajlik, ezért célszerű a controlling kínálta lehetőségeinken elgondolkodni.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.