2003. április 10. 12:34

Mindig izgalmas kihívást jelent és többnyire igen gyümölcsöző egy szervezeten belül a különböző rendszerek összekapcsolása, integrációja. A rövid tanulmány arra keres választ, hogy milyen problémákkal terhelt és miképpen közelíthető a logisztika és a controlling összekapcsolása az ellátási láncokban.

Amennyiben nem megoldott a szervezetek közötti információcsere, információs deficitek, asszimetriák keletkezhetnek. Ismert az is, hogy a controlling csak a megfelelő információk menedzselésével képes a döntéseket hatékonyan támogatni. Az előbbiekből fakadóan az említett struktúrák nem képesek költségeiket minimalizálni.

A problémák kezelésének lehetőségei

Eltérő tulajdonosok esetén - a már ismert - stratégiai szövetségek létrehozása. Ezek hatékony működése az ugyancsak ismert win-win (mindenki nyerő) koncepció alapján lehetséges. Sajátos szerződések rendszere kívánatos az ellátási láncok szereplői között, ahol az áru és a pénzügyi mellett mindenkor kívánatos egy logisztikai is.

Az úgynevezett logisztikai szerződések szükségesek, hogy kitérjenek a következőkre: a megrendelő vagy az összes érintett bizonyos önkorlátozása; a szükséges logisztikai teljesítmény nyújtása az ellátási lánc szintű minimalizálásának elősegítésére; a kölcsönös információ csere.

A supply chain controllingnak mindenképpen szükséges felvállalni; a sajátos sratégiai vonatkozásokat (azonos és megkülönböztető elemekkel); a tervezési rendszer koordinációját; az információk szolgáltatását és menedzselését; sajátos controlling mutatószám-rendszer kidolgozását, különös figyelemmel a kritikus teljesítménymutatókra; a szervezeti határokat átlépő folyamatok nyomonkövetését, menedzselését, ellenőrzését.

A jövőnk, de már sok esetben napjaink piaci versenye is az ellátási láncok között zajlik, ezért célszerű a controlling kínálta lehetőségeinken elgondolkodni.