2003. április 10. 12:34

Mindig izgalmas kihívást jelent és többnyire igen gyümölcsöző egy szervezeten belül a különböző rendszerek összekapcsolása, integrációja. A rövid tanulmány arra keres választ, hogy milyen problémákkal terhelt és miképpen közelíthető a logisztika és a controlling összekapcsolása az ellátási láncokban.

Amennyiben nem megoldott a szervezetek közötti információcsere, információs deficitek, asszimetriák keletkezhetnek. Ismert az is, hogy a controlling csak a megfelelő információk menedzselésével képes a döntéseket hatékonyan támogatni. Az előbbiekből fakadóan az említett struktúrák nem képesek költségeiket minimalizálni.

A problémák kezelésének lehetőségei

Eltérő tulajdonosok esetén - a már ismert - stratégiai szövetségek létrehozása. Ezek hatékony működése az ugyancsak ismert win-win (mindenki nyerő) koncepció alapján lehetséges. Sajátos szerződések rendszere kívánatos az ellátási láncok szereplői között, ahol az áru és a pénzügyi mellett mindenkor kívánatos egy logisztikai is.

Az úgynevezett logisztikai szerződések szükségesek, hogy kitérjenek a következőkre: a megrendelő vagy az összes érintett bizonyos önkorlátozása; a szükséges logisztikai teljesítmény nyújtása az ellátási lánc szintű minimalizálásának elősegítésére; a kölcsönös információ csere.

A supply chain controllingnak mindenképpen szükséges felvállalni; a sajátos sratégiai vonatkozásokat (azonos és megkülönböztető elemekkel); a tervezési rendszer koordinációját; az információk szolgáltatását és menedzselését; sajátos controlling mutatószám-rendszer kidolgozását, különös figyelemmel a kritikus teljesítménymutatókra; a szervezeti határokat átlépő folyamatok nyomonkövetését, menedzselését, ellenőrzését.

A jövőnk, de már sok esetben napjaink piaci versenye is az ellátási láncok között zajlik, ezért célszerű a controlling kínálta lehetőségeinken elgondolkodni.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.