Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A kormány elfogadta a 2008. évi költségvetés tervezetét, az újrakodifikált áfatörvény és az adótörvény tervezett változásait. Döbbenetes változások nem lesznek, azokkal vár a kormány 2009-ig, a korábban megismert módosulásokhoz képest pedig lényegében csak az összevonandó négy kisadó sorsa alakul érdekesen. Mfor.hu tudósítás.

Az iparűzési adó alapja után kell munkaadói járulékot, kisadókat fizetni

Kisadók: újabbnál újabb ötletek 

A személyi jövedelemadóban a korábban már vázolt adójóváírás átalakításán túl nem lesznek érdemi változások. A finomabbra hangolt és könnyebben átlátható adójóváírás, amely révén a 170 ezer és a 200 ezer forint között keresők kapnak majd többet (havonta néhány ezer forinttal), összesen harmincmilliárd forintos kiadást jelent majd a büdzsének.

Az egyszerűsítést célzó, kisadók összevonásáról szóló elképzelés ugyanakkor egy kissé átalakult az elmúlt napokban. Egyrészt nem szűnik meg a kulturális járulék, másrészt a többi kisadós ötlet is változott.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a munkaadói járulékba olvasztják a szakképzési, az innovációs hozzájárulást és a rehabilitációs járulékot, a közös járulék mértéke pedig 5,5 százalék lesz.

Beleszólnának


Ezt az Országos Érdekegyeztető Tanács nem fogadta kitörő örömmel, mert így szerintük elvész az a jogosítvány, hogy egy cég saját belátása szerint egy adott szakképzési intézményt támogasson hozzájárulás címén. Ugyanez volt a helyzet az innovációs járulékkal is.

A problémát tehát az jelentette, hogy az összevonás után hiába használja fel az állam szakképzésre és innovációra a befizetett összegeket, a cégek elveszítik saját rendelkezési jogukat.

Az új elképzelés ehhez képest az, hogy azok a vállalatok, amelyek  önállóan rendelkeznek a szakképzési vagy az innovációs járulékról, továbbra is megtehetik ezt. A többiek egy teljesen új, a négy járulék összevonásából származó entitást fognak befizetni. Az összevont járulék alapja ugyanakkor a korábbiakkal (munkaadói járulékba olvasztás) ellentétben nem a munkabér lesz, hanem az iparűzési adó alapja, vagyis a nettó árbevétel.

Az új járulék mértékét aszerint differenciálják, hányan dolgoznak az adott cégnél. Húsz alkalmazottig az adó mértéke 0,9 százalék, húsz és ötven alkalmazott között 0,95 százalék, ötven alkalmazott felett 1,22 százalék lesz.

Ez Veres János szerint nem jelent adónövelést, abszolút értelemben ugyanis nem folyik majd be több az összevont és új alapra helyezett járulékokból. Lesz persze, aki többet adózik majd: akinek eddig nem kellett például szakképzési járulékot fizetnie.

F. Szabó Emese

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.