2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Becslések szerint az Airbnb közösségi szálláshely-szolgáltató száz százalékos növekedést érhet el idén, már ami a foglalások számát illeti.

Ami a taxisoknak az Uber, az a hoteleknek és panzióknak az Airbnb közösségi szálláshely-szolgáltató, amely úgy tűnik elképesztő növekedési ütemet diktál 2015-ben.

A Reuters által megszólaltatott, de magát megnevezni nem kívánó elemző szerint a tavalyi 40 millió szállásfoglalás az idén 80 millióra nőhet világszerte. Ez igen impozáns, főleg annak tudatában, hogy egyre többen szólalnak fel a cég ellen és kérik: szabályozzák annak működését. Lényegében ugyan az megy végben, mint az Uber esetében, vagyis, ha egy céget nem tudnak lenyomni a piacon, akkor más megoldást kell találni.

Az egyik érv az Airbnb ellen, hogy brutális lakáshiányt idéz elő. San Franciscóban, pont ott, ahonnan a cég 2008-ban elindult, limitálni szeretnék azon lakások számát, amelyet közösségi felületeken adnak ki rövidebb távra.

A lakáshiányt, mint jelenséget egyébként itt Budapesten is érezhetjük, ha megnézzük a lakásbérleti-díjakat. Korábban mi is írtunk erről. Nyilván a rövidebb távú kiadás sokkal jövedelmezőbb lehet és egy belvárosi lakás tulajdonosa „hülye lenne” nem kihasználni ezt a lehetőséget. Nálunk egyébként egyelőre a szaktárca nem változtat a lakáskiadás szabályain, ugyanis szerintük nem a szabályozatlanság, hanem a szabályok esetleges be nem tartása a probléma.

Ha mégis úgy dönt, hogy hosszabb távra adja ki lakását, használja új adózási kalkulátorunkat!

A Reuters cikke szerint egyébként a turisták nem csak azért szeretik az Airbnb-t, mert olcsóbb, mint a hotelek, hanem mert akár egész házakat is ki lehet venni, sokszor csendesebb környéken, mint ahol a szállodák vannak és a kiadók ismerik a helyi viszonyokat is. Egyébként a cég egyre sikeresebben veszi célbe nem csak a magán, de az üzleti céllal utazókat is.

Az Airbnb jelenleg 190 ország 34 ezer városában 1,5 millió szállást kínál. A cégnek természetesen nincsenek saját ingatlanjai, csupán közvetítő szerepet tölt be. A startup bevételének 50 százaléka Európából származik, míg az USA-ból csak 30. A legtöbb ingatlant Párizsban kínálják és mint minden magára valamit is adó cég nem maradnak ki a növekvő kínai turizmusból sem. A cég értékét 25,5 milliárd dollárra becsülik (csak az összevetés kedvéért, a Hyatt Hotels értéke 6,7 milliárd dollár körül mozog).

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!