TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az ipari termelői árak februárban átlagosan 1,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál, ezen belül a belföldi értékesítési árak 4,8 százalékkal csökkentek, míg az exportértékesítési árak nem változtak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.

Éves összevetésben a termelői árak februárban hetedik hónapja csökkentek, a belföldi árak éves csökkenése pedig 2013 szeptembere óta tart. Az év első két hónapjában a belföldi értékesítés árai 3,9, az exportértékesítésé 0,6 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 1,7 százalékkal csökkentek a 2015. január-februárihoz képest.

Az előző hónaphoz képest a belföldi termelői árak 2,0, az exportárak 0,2 százalékkal csökkentek, együttesen 1,4 százalékos volt a termelői árak februári csökkenése. Februárban a feldolgozóipar belföldi termelői árai 4,3, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé - az energiahordozók világpiaci árának csökkenése miatt - 6,3 százalékkal csökkentek.

Ez most a világ leggyorsabb kocsija

A belföldi értékesítésben a járműgyártás és a gumiipar árai egyformán 2,3 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai ágazatban 2,0, a textil és bőriparban 3,3, a faiparban 4,4, a gyógyszeriparban 1,3, a vegyiparban 1,0 százalékos éves növekedést regisztrált a KSH. Az élelmiszeripar termelői árai 0,3 százalékkal csökkentek. A jelentősebb ágazatok közül az átlagot a kőolajfinomítás és kokszgyártás termelői árainak 25,4 százalékos csökkenése rántotta le.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 7,3 százalékkal mérséklődtek az árak, főként az energiatermelő ágazatokban történt árcsökkenések hatására, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,4 százalékkal emelkedtek az árak. Az ipari exportértékesítés árai összességében nem változtak, a feldolgozóiparé 0,5 százalékkal emelkedtek, a járműgyártásban 4,0, a vegyiparban 6,9, a gépgyártásban 2,0 százalékkal emelkedtek az exportárak. A forintban mért exportárak alakulásának értékeléséhez hozzátartozik, hogy a forint 3 forinttal gyengébb volt az euróval szemben, mint egy évvel korábban.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.