2p

Az ipari termelői árak februárban átlagosan 1,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál, ezen belül a belföldi értékesítési árak 4,8 százalékkal csökkentek, míg az exportértékesítési árak nem változtak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.

Éves összevetésben a termelői árak februárban hetedik hónapja csökkentek, a belföldi árak éves csökkenése pedig 2013 szeptembere óta tart. Az év első két hónapjában a belföldi értékesítés árai 3,9, az exportértékesítésé 0,6 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 1,7 százalékkal csökkentek a 2015. január-februárihoz képest.

Az előző hónaphoz képest a belföldi termelői árak 2,0, az exportárak 0,2 százalékkal csökkentek, együttesen 1,4 százalékos volt a termelői árak februári csökkenése. Februárban a feldolgozóipar belföldi termelői árai 4,3, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé - az energiahordozók világpiaci árának csökkenése miatt - 6,3 százalékkal csökkentek.

Ez most a világ leggyorsabb kocsija

A belföldi értékesítésben a járműgyártás és a gumiipar árai egyformán 2,3 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai ágazatban 2,0, a textil és bőriparban 3,3, a faiparban 4,4, a gyógyszeriparban 1,3, a vegyiparban 1,0 százalékos éves növekedést regisztrált a KSH. Az élelmiszeripar termelői árai 0,3 százalékkal csökkentek. A jelentősebb ágazatok közül az átlagot a kőolajfinomítás és kokszgyártás termelői árainak 25,4 százalékos csökkenése rántotta le.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 7,3 százalékkal mérséklődtek az árak, főként az energiatermelő ágazatokban történt árcsökkenések hatására, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,4 százalékkal emelkedtek az árak. Az ipari exportértékesítés árai összességében nem változtak, a feldolgozóiparé 0,5 százalékkal emelkedtek, a járműgyártásban 4,0, a vegyiparban 6,9, a gépgyártásban 2,0 százalékkal emelkedtek az exportárak. A forintban mért exportárak alakulásának értékeléséhez hozzátartozik, hogy a forint 3 forinttal gyengébb volt az euróval szemben, mint egy évvel korábban.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!