TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az előfizetéses újság és folyóirat értékesítés áfakulcsa 2006. január elsejétől 15-ről 5 százalékra változik. A forgalmazóknak gyorsan intézkedniük kellene a számlázóprogramok megfelelő felkészítésére, különben problémák adódhatnak, derül ki az mfor.hu számvitel-kontrolling sorozatának aktuális részéből.

Alapesetben újságelőfizetésnél az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja megegyezik az egyes részkifizetések esedékességével, emiatt az utóbbi szerint érvényes áfakulcsot kell felszámítani. [Áfatv 28.§ (4) bek.]

Mivel az újság és folyóirat előfizetések esetében előfordulhat a féléves vagy éves előfizetési periódus is, ezért az áfakulcs változás akár nagy áreltérítést is okozhatna. Az adótörvényeket módosító törvény ezért átmeneti rendelkezést tartalmaz arra az esetre, amikor az előfizetési időszak a 2005-ös és a 2006-os évet egyaránt érinti. Ennek a szabályozásnak az a célja, hogy az újságokat és a folyóiratokat a megjelenésükkor érvényes áfakulccsal értékesítsék.

Az átmeneti rendelkezés szerint a csökkentett áfakulcsot már a törvénymódosítás kihirdetését követő naptól alkalmazni kell. Ez úgy valósul meg, hogy a 2005. december 16-a és 2005. december 31-e közötti fizetési határidővel értékesített előfizetéses újságoknál és folyóiratoknál - ha az előfizetési időszak átnyúlik a 2006-os esztendőre - időarányos megbontást kell alkalmazni. Azaz a még idén kézbesítendő újságok és folyóiratok előfizetési díját 15, míg a jövőre kézbesítendőekét 5 százalékos áfakulccsal kell felszámítani.

Például ha egy 2005. december 1-től 2006. május 31-éig szóló folyóirat nettó - áfa nélküli - előfizetési díja 24 ezer forint, a fizetési határidő pedig november 25-e, akkor az előfizetésről kiállított számla a következő lehet:

Ezzel megvalósul, hogy az idei előfizetéseknél a jelenleg érvényes, a 2006 évet illető előfizetésekre pedig már a csökkentett mértékű áfakulcsot számolják fel.

Az újság és folyóirat előfizetéseknél általában a megelőző hónapban esedékes az előfizetési díj kifizetése. Emiatt előfordulhat, hogy egy 2006. január elsején kezdődő előfizetésre a határidő - a részkifizetés esedékessége - december 20-a. Ebben az esetben a kézbesítés teljes időtartama már átnyúlik a 2006-os esztendőre. Tehát a teljes előfizetési díjra 5 százalékos áfát kell felszámítani.

Az előző példa esetében, ha az előfizetési időszak 2006. január 1-től 2006. június 30-ig tart, akkor az előfizetési számla a következő:

A problémát az okozza, hogy az előfizetési számlákat tömegesen előállító kiadók számlázó programjai ezt a megbontást nem képesek kézi beavatkozás nélkül előállítani, sőt talán azzal sem. Emiatt az újságok és folyóiratok forgalmazóinak gyorsan intézkedniük kellene a számlázóprogramok megfelelő felkészítésére.

Esetleg - tekintettel a rövid, mindössze másfél hónapos időszakra - a számlák kiállítására más megoldást kell választaniuk. Az biztos, hogy ezt a szabályt már a kihirdetés másnapján alkalmazni kell.

Kerekes Anikó

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.