3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Járai Zsigmond kapott informálisan felkérést arra, hogy előkészítse az MKB Bank esetleges megvásárlását a Figyelő több forrásból megerősített információi szerint, írja a hetilap csütörtökön megjelenő számában.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott cikkben azt írták: a legújabb forgatókönyv szerint Járai és egy esetleges befektetői csoport a mai kisebbségi tulajdonos, az osztrák Bawag közel 10 százalékos pakettjéről egyeztet. A tárgyalások a lap szerint korábban a BayernLB és az Orbán-kormány emberei között zajlottak, ám egy ponton – leginkább az ajánlati és a kínálati ár közötti áthidalhatatlannak látszó különbség miatt – megszakadtak.

Banki szakértők szerint Járai tulajdonlásával a magyar állam is egy lépéssel közelebb kerülhetne a bankhoz. A vezető testületeken keresztül Járai szóhoz jutna az MKB-ban, Orbánék pedig információhoz, ami egy későbbi, nagyobb tranzakció előkészítése végett hasznosnak bizonyulhat - írja a Figyelő.

A lap emlékeztet: az MKB Csoport 2010 első felében 52,4 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el; ebből maga az MKB Bank 31,5 milliárd forintot hozott össze, miután 77,5 milliárd forint céltartalékot képzett, amiből 50,7 milliárd az MKB-hoz köthető.

A hatalmas féléves veszteség után az elemzők mintegy 100 milliárd forintos éves ráfizetést prognosztizálnak, amit a jelek szerint immár tőkeemeléssel kell kompenzálni, nem is akármekkora mértékűvel. A hetilap ismerteti: a 90 százalékos tulajdonos BayernLB szeptember 30-án bejelentette, hogy 173 millió eurós (durván 48 milliárd forintos) tőkeemelést hajt végre az MKB-ban, második lépésben pedig további 137 millió euróval (38 milliárd forinttal) enyhíti annak terheit.

"Stabilizálni szeretnénk az MKB Bank jövőjét, miközben folyamatosan keressük annak a lehetőségét is, hogy piacképessé tegyük” – fogalmazott a Figyelő kérdésére a BayernLB szóvivője. Matthias Lücke egyúttal megerősítette a lapnak, hogy a két tranzakció egymással párhuzamosan ez év végéig lezajlik, és míg az előbbi tétel praktikusan bizonyos anyabanki hitelek saját tőkévé konvertálását jelenti, a második csomag keretében az MKB egyes hiteleit a BayernLB könyveibe helyezik át.

A szóvivő elmondta továbbá, hogy a most eldöntött lépések következtében erősödni fog a tulajdonosi ellenőrzés, elsősorban a kockázatok kezelésének a kontrollja. A Figyelő hozzáteszi: a lap MKB-ból származó belső információi szerint Erdei Tamás továbbra is úgy érzi, hogy a német és az osztrák tulajdonosok teljes bizalmát élvezi.

MTI/mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!