2008. március 26. 07:44

A munkaadók által fizetett bérköltség és a munkavállalók által kézhez kapott bér eltérését tekintve Magyarország a második a fejlett országok listáján - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) majd ötszáz oldalas tanulmányából, melyet a Napi Gazdaság idéz.

A bérköltség és a nettó bér közötti különbség, azaz az adóék egy fontos mutatója a munkát terhelő elvonásoknak. E tekintetben nemhogy dobogósak vagyunk, de 2006-2007-ben Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben az elvonások mértéke. A 2,5 százalékpontos növekedéssel bőven magunk mögé utasítottuk a listán második, 1,4 százalékpontos emelkedést produkáló Dél-Koreát, pedig a távol-keleti országban az 54,4 százalékos magyar elvonás (vagyis amennyibe egy alkalmazott kerül a cégnek, abból 54,4 százalék az adó- és járulékteher, és csak 45,6 százalékot kap kézhesz a munkavállaló) kevesebb mint felét kell befizetni a munkaadóknak és munkavállalóknak.

Öröm ugyanakkor az ürömben, hogy nemzetközi összehasonlításban a Magyarországon dollárra átszámított nominális munkaerőköltség vásárlóerő-paritáson még mindig viszonylag alacsony. Egy fő foglalkoztatása átlagosan évi 21-22 ezer dollárba kerül, aminél a fejlett országok között csak Mexikó, Törökország, Lengyelország és Szlovákia kínál kedvezőbbet. A régiós vetélytársak közül Csehországban több mint kétezer dollárral kerül többe egy munkavállaló alkalmazása, míg Németországban, Belgiumban és Ausztriában a magyar szint majd háromszorosát közelítik a bérek - számol be a Napi Gazdaság. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.