2007. október 17. 17:01

A Nemzetközi Valutalap (IMF) őszi előrejelzésében Élénk tevékenység, fokozódó egyensúlytalanság alcímmel közöl értékelést és előrejelzést a feltörekvő európai országokról, a balti, a közép-és kelet-európai, illetve a dél-európai régió országairól. A szervezet szerint Magyarországon a növekedési ütem továbbra is elmarad majd a régió többi részéhez képest.

Az IMF jelentésében megállapítja, hogy az európai feltörekvő térségben az új termelőkapacitások létesítésére, a befektetésekre, a személyi jövedelmek növekedésére alapozva az idei év első felében is gyors volt (5,8 százalékos) a növekedési ütem, és alig maradt el a múlt évi 6,3 százalékos GDP növekedési ütemtől.

A térség egészére az IMF jövőre 5,2 százalékos GDP-növekedést vár, az inflációt az idei évre 5,1, jövőre 4,1 százalékra prognosztizálja, míg a folyó fizetési mérleg hiányát a GDP százalékában az idei évre -7,3, jövőre -7,5 százalékra jósolja.

Magyarország esetében a növekedési ütem a szervezet előrejelzése szerint idén 2,1, jövőre 2,7 százalékos lesz. Az árak a múlt évi 3,9 százalékkal szemben az idén 7,6, jövőre 4,5 százalékkal emelkedhetnek, míg a fizetési mérleg hiánya (a GDP százalékában) a tavalyi -6,5 százalékról az idén -5,6 százalékra, jövőre pedig -5,1 százalékra javulhat. "Magyarországon a növekedési ütem továbbra is elmarad a régió többi részéhez képest, ami a pénzügyi stabilizáció hatását tükrözi" - olvasható.

A jelentés szerint a térség gyors növekedését "fokozódó aggodalmak kísérik a növekvő külső egyensúlytalanság és a Baltikum, valamint Dél-és Délkelet-Európa túlfűtöttsége miatt". 

A közép-európai térségben kedvezőbb a gazdaságok külső pozíciója, mivel a folyó fizetési mérleg hiányát ellenőrzés alatt lehetett tartani a külföldi működőtőke beáramlása révén - hangsúlyozzák a jelentésben.

A  jelentős külső egyensúlyhiánnyal bíró országok, mint a Baltikum államai, Románia és Bulgária a külső finanszírozás növekvő költségeivel szembesülnek a közelmúlt pénzpiaci zavarainak hatására - állapítja meg az IMF.

A jelentésben a magyarországi konszolidációról nem közölnek részletes értékelést. "A stabilizációs terv megvalósítása elsődleges feladat marad azokban az országokban, például Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban, ahol hosszabb távon aggodalmat okoz a pénzügyi fenntarthatóság” - olvasható még az IMF dokumentumában.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.