Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Egy hónap alatt több mint fél százalékot esett az infláció, ami mindenképpen pozitív hír, hiszen pár hónapja még egyre emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárakról számolhattunk be. Rossz hír viszont, hogy ennek ellenére sem várható kamatcsökkentés. A héten jön ki a másik alapvető fontosságú adat, a GDP-növekedés is, amelyben azonban az októberben kezdődött válság hatása még alig lesz érezhető.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az mfor.hu kérdésére arra hívta fel a figyelmet, hogy az üzemanyagárak mellett az élelmiszerfronton is nagyon kedvező bázishatások vannak. Az infláció jelentős mérséklődése mindenképpen kedvező folyamat, de a Magyar Nemzeti Bank a szakember szerint sajnos nem tud majd kamatot vágni.

A közeljövőben érezhető lesz majd a gyengébb forint, ami például a ruházati termékek esetében már jelentkezett abban, hogy kisebb volt az árcsökkenés üteme. Novemberben kicsit megakaszthatja ezt a folyamatot a gázáremelés, de a hatás csak minimálisan lesz majd érzékelhető, véli Suppan Gergely.

Ezen a héten pénteken publikálják a negyedéves GDP-adatot: az elemző 1,7 százalékot vár. Úgy véli, hogy már érződni fog az ipari termelés lassulása, de a többi folyamat még lényegében változatlan marad. Az igazi kérdés az utolsó negyedév, amely könnyen egy százalék alatt lehet. Ekkora már érzékelhető lesz, hogy a gazdasági szereplők októberben behúzták a fékeket, figyelmeztet Suppan Gergely.

Három százalékos infláció 2009-ben?

Az októberi 5,1 százalékos inflációs adat nem okozott meglepetést, hiszen az elemzők nagy része csökkenésre számított. Így már harmadik hónapja erőteljesen mérséklődik az infláció, hiszen augusztus óta 1,4 százalékkal esett a mutató. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint ennek fő mozgatója az üzemanyagárak visszaesése. Tekintettel arra, hogy utóbbi nem állt meg októberben, sőt novemberben még nagyobb mérséklődés következett be, az infláció lassulása is tovább fog folytatódni. Nem biztos, hogy ebben az ütemben, de azzal számolhatunk, hogy egy jóval alacsonyabb inflációs környezet alakul majd ki, véli a szakértő. Így van remény arra, hogy 2009 közepére, illetve második felére teljesülni fog az inflációs cél, és mintegy három százalékra mérséklődik a pénzromlás üteme.

A helyzet érdekessége, hogy az infláció lassulása úgy következett be, hogy közben a forint árfolyama jelentősen gyengült. Az árfolyamesésnek vannak negatív hatásai, de ezt egyelőre túlkompenzálja a világpiaci nyersanyagárak csökkenése. Jövőre ezt a folyamatot a hazai kereslet visszaesése csak erősítheti.

A jelenlegi helyzetben az infláció lassulásának nincs kihatása a kamatokra. Ha nem lenne a mostani világgazdasági válság, akkor az alacsony inflációból következne a kamatmérséklés. Egyelőre azonban várhatóan maradni fog a 11,5 százalékos alapkamat.

VMI

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.