2011. január 19. 17:46

2011-ben teljesen kétsebességessé válhat az eurózóna: az egyik oldalon áll majd Németország, mely akár 3 százalékos gazdasági növekedést is elérhet, a többieknek viszont még a tavalyi 1 százalékot is nehéz lesz túlszárnyalni - vélik a Commerzbank elemzői. A német kilábalás a magyar gazdaság számára is jó hír lehet, azonban félő, hogy a válságadók hátráltatják majd a növekedést.

Sokan már 2010-ben kétsebességes Európáról beszéltek, a Commerzbank szerint a kontinensen idén is ez lehet a legfontosabb jelmondat. A különbséget elsősorban a magas államadósságok és a néhány helyen kialakult ingatlanbuborékok jelenthetik, melyek visszafogják majd a növekedést az eurózóna nagy részében.

A németek vihetik a zászlót

Németországban idén az átlagos felett lehet a gazdasági növekedés, a bővülés akár a 3 százalékot is elérheti - vélekednek a Commerzbank szakemberei. Az elemzők szerint jót tett a német gazdaságnak az euró tavaly tapasztalt gyengülése, ez ugyanis versenyképesebbé tette a német termékeket a világpiacon.

A német bank szakértői viszont felhívják a figyelmet arra, hogy az idei gyorsabb növekedési ütem nem jelenti egyben a potenciális növekedési kilátások javulását is, ha a körülmények rosszabbra fordulnak, akkor Németország is lassulással kell, hogy szembenézzen. Szerintük a németek hosszútávú növekedési kilátásai továbbra is 1,25 százalékon állnak, később a bővülés is közelíthet ehhez a szinthez.

A várakozások szerint az idei év második felében jelenhetnek meg az első felhők a német gazdaság egén azzal, hogy a béremelkedések üteme gyorsul majd. Ennek köszönhetően 2011 vége felé Berlinben is egyre inkább vakarhatják majd a fejüket az inflációs kilátásokat elemezve. A maginfláció azonban tartósan alacsony marad majd az előrejelzés szerint, kicsivel egy százalék felett lehet ennek üteme.

Lemaradóban Európa többi része

Az eurózóna növekedést tekintve a Commerzbank szerint a tavalyi negyedik negyedévben 0,4 százalékkal bővülhetett az országok gazdasága, nagyjából ez az ütem folytatódhat az idei év első felében is. Az egyértelműnek látszik, hogy a növekedést az ipar húzza, az ipari termékek iránti kereslet ugyanis világszerte gyorsan talpra állt a válságot követően. Ennek a keresletnövekedésnek az üteme lassulhat valamelyest a következő hónapokban, mivel a készletek fel lettek töltve világszerte.

Az elemzők szerint az eurózónát 2011-ben nem lehet majd egységes egészként szemlélni: lesznek kis országok, melyeknek gazdasága a németekkel együtt száguld majd, a perifériális országok azonban továbbra is közelebb lesznek a stagnáláshoz, mint az erőteljes növekedéshez.

Elsősorban azokban az országokban lesznek problémák, ahol komoly megszorításokat hajtottak végre az elmúlt hónapokban: a görög gazdaság idén is erőteljes visszaesésre számíthat, míg Spanyolország, Írország és Portugália stagnálásra készülhet - olvasható az elemzésben. Összességében az eurózónában 1,7 százalékos lehet az idei bővülés, de ebben benne van a már említett 3 százalékos német növekedés is.

Hogyan érint ez minket?

Elvileg a magyar gazdaság számára jó hír, ha Németország húzza Európát, ugyanis nekünk a fő felvevőpiacunk a német. A fenti leírtak tehát alapvetően pozitív növekedési kilátásokat jelentenének számunkra. A Commerzbank elemzői szerint a tavalyi negyedik negyedévben pozitív meglepetést okozott a magyar növekedés és az export, ez is erősíti az idei kilátásokat.

A hitelminősítőktől ugyanakkor "megkapta a magáét" Magyarország, és a kamatot is elkezdte emelni a jegybank, mivel emelkedtek a piaci és politikai kockázatok. A Commerzbank a fő kockázatokat a válságadókban és a magánnyugdíjpénztári befizetések átcsatornázásában látja, az elemzők szerint ezek a lépések rövidtávon befoltozzák a költségvetést, azonban hosszútávú hatásuk alig látszik.

A szakemberek szerint papíron teljesítheti hazánk az idei évre kitűzött 3 százalék alatti deficitcélt, azonban a büdzsé elsősorban az előbb említett egyszeri intézkedéseken alapul, ami kockázatot jelent.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.