<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A svéd újrahasznosítási rendszer annyira forradalmi, hogy a skandináv országnak importálnia kell a szemetet, hogy működtetni tudja újrafeldolgozó üzemeit.

2011 óta minden évben a svéd háztartási szemét kevesebb, mint 1 százaléka kerül hulladélerakókba, míg például Angliában az újrafeldolgozás aránya 45 százalék körül tetőzött 2014-ben, ám mégis szemetet exportál Svédországba - írja az Independent.

A svéd rendszer a skandináv országra jellemző környezetbarát szemlélet miatt jár az élen: az elsők között voltak 1991-ben, ahol súlyos adókat vetettek ki  a fosszilis fűtőanyagokra, most pedig az áramtermelésül fele megújuló forrásokból származik.

Ahogy Anna-Carin Gripwall, Avfall Sverige, a Svéd Hulladékgazdálkodási szövetség kommunikációs igazgatója mondaj, hosszú ideje dolgoznak azon, hogy tudatosítsák a svéd polgárokban, hogy ne dobjanak ki semmit, mert a dolgokat újra fel lehet használni, újra fel lehet dolgozni.

 
 
A svéd újrafeldolgozási rendszer annyira összefüggő, hogy a magáncégek vállalják a hulladék importálásának és elégetésének nagy részét, amelynek révén az energia az országos fűtési hálózaton keresztül fűti a magánlakásokat.

A rendszernek természetesen vannak ellenzői is, akik szerint a valódi újrafeldolgozás lehetőségét veszi el az ország azzal, hogy elégeti a hulladékot. Papírgyári vezetők szerint a farostokat hatszor újra lehetne használni mielőtt elégetnék a papírhulladékot, vagyis ez előtt nem szabadna elégetni.

Gripwall szerint Svédország célja továbbra is az újrahasznosítás és nem a feldolgozás. A “Miljönär-vänlig” nevű országos kampány évek óta népszerűsíti a javítás, a megosztás és az újrahasznosítás gondolatát.

Idén összel terjesztettek be egy törvényjavaslatot a javítások adójának csökkentésére, hogy jobban megérje az embereknek megjavítani a dolgaikat, mint újat venni. 
 
 

 
A szemétimportot Gripwall átmenetinek tartja, hiszen az EU-országokban is előbb-utóbb meg fogják építeni a saját gyáraikat, és ami hulladékot el kell égetni, azt saját gyáraikban fogják majd tenni az államok. Ahhoz, hogy az újrafeldolgozást fűtésre lehessen használni, körzeti fűtési vagy hűtsi rendszerre van szükség, amelnyek kiépítése időbe telik.

A svéd helyhatóságok önállóan ruháznak be futuriztikus hulladékgyűjtő eljárásokba, mint például a lakóövezetek automatizált vákuumrendszereibe, amelyben nem kell elszállítani a szemetet vagy a föld alatti tárolókba.
 
mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.