2p

Schmitt Pál köztársasági elnök Járai Zsigmond volt jegybankelnököt nevezi ki ma a Költségvetési Tanács (KT) hiányzó, harmadik tagjának.

Járai Zsigmond, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke, a Sándor-palotában veszi át kinevezését a köztársasági elnöktől.

Az Országgyűlés december 13-án fogadta el a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvényt, amellyel rögzítették: megszűnik a Költségvetési Tanács titkársága, új, háromtagú testület jön létre új jogosítványokkal.

Az új szabályok szerint a Költségvetési Tanács a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdászból áll, titkárság nélkül.

A törvény szerint a KT véleményt nyilváníthat a költségvetés tervezetéről, ha azzal nem ért egyet, akkor a kormány újra  megtárgyalja a tervezetet, és azt ismét megküldi a tanácsnak.

A takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló törvény szerint a Költségvetési Tanács tagjai közül a köztársasági elnök által jelölt tag vezeti a tanácsot.

Az Országgyűlés még december 20-án, az egészségügyi törvénytervezethez benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány elfogadásával döntött arról, hogy december végén megszűnik Kopits György, a Költségvetési Tanács elnökének  megbízatása.    

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter módosító javaslatcsomagjának utolsó pontja az egészségügyi törvényt egy új paragrafussal egészítette ki. Ez - a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló törvényt módosítva - kimondja, hogy a Költségvetési Tanács köztársasági elnök által jelölt tagjának megbízatása 2010. december 31-én megszűnik.

Kopits György, a Költségvetési Tanács korábbi elnöke február 8-i hatállyal mondott le tisztségéről, és az ezzel kapcsolatos jogairól.

A lemondás okaként Kopits György azt nevezte meg, hogy a személyével szembeni bizalom nyilvánvalóan megszűnt, valamint azt, hogy a december 31-e előtti Költségvetési Tanács és a január elsejétől működő új Költségvetési Tanács között semmilyen szempontból sincs tartalmi jogfolytonosság.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!