3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Járai Zsigmond volt jegybankelnök, a CIG Közép-európai Biztosító Zrt. felügyelőbizottságának elnöke szerint két év távlatában, azaz 2009-2010-ben akár 10-12 százalékos gazdasági visszaesés is lehet Magyarországon.

Járai Zsigmond szerint a költségvetési egyensúly megteremtése csak az egyik előfeltétel a gazdaság rendbetételéhez, a gazdasági fejlődés ösztönzésére azonban drasztikus és azonnali adócsökkentést kellene életbe léptetni.

Járai Zsigmond szerint Magyarországot nemcsak gazdasági-pénzügyi válság jellemzi, hanem jelen van a társadalmi és politikai válság is, ezt a négy krízist együtt kell kezelni. A volt jegybankelnök szerint olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely a munkahelyek megvédésére, az új munkahelyek teremtésére helyezi a hangsúlyt, ezzel párhuzamosan az uniós támogatásokat ténylegesen a gazdaságba kell pumpálni, az állami bürokráciát pedig azonnal és jelentősen le kell faragni.

Járai Zsigmond szerint a gazdasági-pénzügyi krízisért, a társadalmi és politikai válságért többen is felelősek, így részben világméretekben megbukott a neoliberális gazdaságpolitika, továbbá a felelőtlen politikusok, gazdaságpolitikusok és a pénzéhes bankárok is okozói a világméretű krízisnek. Magyarország tekintetében is igaz ez - hangoztatta a volt jegybankelnök. A felelőtlen politikusok élén Gyurcsány Ferencet nevezte meg, de az elmúlt évek elhibázott gazdaságpolitikájáért véleménye szerint Veres János és Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter éppúgy felelős, mint a gazdasági tárcát korábban vezető Kóka János és a most miniszterelnökké elő lépő Bajnai Gordon.

A pénzügyi-gazdasági krízisért Magyarországon is okolni lehet a pénzéhes bankárokat Járai Zsigmond szerint, hiszen a magyar lakosságra ők erőltették rá a nagy összegű devizahitelek felvételét, aminek következtében most a forint meggyengülésekor a devizaadósokra a korábbi időszakhoz képest lényegesen nagyobb terhek rakódnak.

Járai Zsigmond szerint napjainkban a fő probléma nem a központi költségvetés kiegyensúlyozatlansága, álláspontja szerint sokkal inkább a gazdasági visszaesés kezelésére, a munkahelyek megvédésére, a gazdasági növekedés beindítására kellene a hangsúlyt helyezni. Ezért Járai Zsigmond bírálta a Reformszövetség javaslatait is, amelyek túlzottan is a költségvetési egyensúly rendbetételét helyezik előtérbe.

A volt jegybankelnök szerint az adók és a járulékok drasztikus csökkentése a magyar gazdaság versenyképessége megteremtése céljából is elsődlegesen fontos. "Én az egykulcsos adózás bevezetése mellett vagyok, mert azokban az országokban, ahol bevezették, rövid időn belül látható eredmények születtek, miközben az egyének kevesebb adót fizettek be, mégis társadalmi szinten nőttek az adóbevételek, fehéredett a gazdaság" - emelte ki a volt jegybankelnök.

Járai Zsigmond véleménye szerint az egyértelmű, hogy az IMF hitelcsomagja, vagy amint fogalmazott, "segélye" mentette meg az országot a gazdasági összeomlástól 2008 őszén. Úgy ítélte azonban meg, hogy az IMF hitelcsomag csupán a jövő év január végéig tart ki, még márciusig sem lesz elegendő.

Ezzel együtt optimista volt a tekintetben, hogy a Nemzetközi Valutaalap vélhetően újabb hitellel támogatja majd a magyar gazdaságot, mivel a nemzetközi pénzügyi szakemberek szerint a magyar gazdaság "bedőlése" más kelet-európai országok gazdaságának megrendülését is előidézheti.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!