2017. május 16. 07:07

Ahogy arra számítani lehetett, az idei első negyedévben magára talált a magyar gazdaság, és végül két éve nem látott mértékben növekedett a GDP.

A magyar gazdaság a 2016-os gyengélkedése után már az idei első negyedévben hatalmasat robbantott, hiszen a tavaly utolsó negyedévi 1,9 százalékos plusz után most 3,7 százalékkal bővült a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli közléséből. Ennél nagyobb bővülésre legutóbb 2015 első három hónapjában volt példa, amikor is 3,8 százalékkal gyorsult a magyar gazdaság. 

A nyers, kiigazítatlan adatok még ennél is nagyobb, 4,1 százalékos növekedésről árulkodnak. 

Ahogy azt tegnapi cikkünkben mi is jeleztük, minderre számítani lehetett. A gazdaság teljesítményére ugyanis a főbb, havi statisztikákkal rendelkező ágazatok adataiból következtetni lehet. Az ipar és az építőipar statisztikáig látványos javulásról árulkodnak a korábbi időszakhoz képest, miközben a kiskereskedelem és a külkereskedelem teljesítményében érdemi romlásra nem utaltak a jelek. Mindezzel egybecseng a KSH rövid magyarázata is, miszerint a növekedéshez a legnagyobb mértékben az ipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. 

Arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy ebben a tavalyi alacsony bázis is szerepet játszott, kisebb értékről pedig könnyebb nagyot nőni. A bázishatás ugyanakkor az egész év folyamán segítheti a statisztikát. 

A tavalyi utolsó negyedévhez képest is jelentős volt a bővülés, 1,3 százalékos, aminél nagyobb 2014-ig visszamenőleg egyszer sem volt példa, a két évvel ezelőtti, 2015 első negyedévi teljesítmény ezzel megegyező. 

Az, hogy ezzel az adattal mire megyünk az uniós tagállamok sorában, délelőtt 11 órakor fog kiderülni, az Eurostat statisztikájáról lapunk is beszámol majd. 

mfor.hu