Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az elmúlt évtized legnagyobb befektetési sztorija az árupiacok és velük párhuzamosan az úgynevezett BRIC (Brazil, Russia, India, China) országok szárnyalása volt.

Ez a szárnyalás azonban elkényelmesítette ezeket az országokat, és 2008 óta egyre inkább az állami stimulusra és a hitelből történő fogyasztásra épült növekedésük, ám ennek ellenére is egyre gyengébb adatokat láthatunk, lassan leelőzzük őket GDP-növekedésben (na jó, azért ez még nem igaz, de az olló gyorsan zárul).

Ezekben az országokban a 2008-as válság óta jellemzően igen erős hitelkiáramlás és/vagy költségvetési stimulus volt, ami elfedte a gazdaság strukturális problémáit. Oroszországban például 2006-ban még 21 dolláros olajár kellett a költségvetés egyensúlyához, most már 118 dollár kellene:

http://www.bloomberg.com/news/2013-05-22/russia-faces-widening-2014-budget-deficit-siluanov-says.html

Az amerikai pénznyomtatás, és az általa biztosított alacsony kamatok mellett ezekben az országokban is fenn lehetett tartani a növekedés látszatát, de mivel a QE végnapjait járja, s a pénz drágulni fog (azaz emelkedik a kamatszint), így mindannyian komoly bajba kerülnek, mivel finanszírozásuk megdrágul. Növekvő olajárak és hitelboom nélkül Oroszország valószínűleg visszaesik a brezsnyevi pangásba, az éveken át tartó nulla növekedésbe, abba az állapotba, amiből Magyarország éppen most jön kifelé. Nem sokkal jobb a helyzet Brazíliában sem. Nem véletlen, hogy a BRIC helyett itt az új sztori, a törékeny ötös, azaz a fragile five:

http://blogs.wsj.com/economics/2013/11/13/fragile-five-struggle-to-take-advantage-of-fed-taper-reprieve/

Mindenki akinek az olcsó hitelekre és/vagy az árupiacokra alapult a növekedése bajba kerülhet. (Plusz nyilván bajban vannak a teljesen idióták,  mint például a világ egyik legjelentősebb olajtartalékával rendelkező Venezuela, ahol a mindent leszabályozni kívánó barkácskommunizmus segítségével sikerült elérni, hogy 55% az infláció, eltűnőben a devizatartalékok, szabadesésben a helyi játékpénz, a bolivar, és a boltok kínálata rohamosan fogy. De legalább a karácsonyt előbbre hoztákhttp://latino.foxnews.com/latino/news/2013/11/04/venezuelas-maduro-decrees-arrival-christmas-in-country-orders-advanced-payment/ ).

Tovább ide sorolhatóak az egyéb posztszovjet kleptokráciák is, Oroszország mellett Ukrajna boom-bust gazdasága is inkább a ciklikusan lassan aktuális összeomlás felé halad.(Egyébként ezért nem nagyon hiszek az OTP-ben sem, mint részvénybefektetésben: az orosz növekedési sztori be fog halni, mert eltűnik a lakossági kereslet, miközben a magyarországi banki profitabilitásra pedig az alacsony magyar kamatszint fog csapást mérni, ugyanis erősen csökkenni fog a kamateredmény.) 

Kivételként említeném Kínát , amelynek növekedése fennmaradhat, itt az új pártvezetés láthatóan érzékelte a problémákat, és megpróbálja jó irányba kormányozni a hajót, mielőtt jéghegynek ütköznének. Úgy vélem sikerülni fog, és azt is gondolom, hogy a kínai részvények olcsók... (http://www.bloomberg.com/news/2013-09-03/xi-says-china-s-slower-economic-growth-is-result-of-adjustment.html)

***

Ami Magyarországot illeti, a FED QE kivezetése, és hozamugrás nekünk is betehet, könnyen lehet ijedelem a magyar kötvénypiacon, és a forintban, különösen, hogy pénzünk vonzerejét (hozamelőnyét) már szinte teljesen elveszítette. Nem is értem, hogy amikor egy magyar 10-éves dollárkötvény hozama 5% felett van, a forintban kibocsátott kötvényünk meg 6% alatt, akkor miért választja valaki a forintosat?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.