4p

Magyarországnak még mindig megvan a tőkevonzó képessége, annak ellenére, hogy ez az elmúlt évben valamelyest romlott – derült ki Ernst &Young felmérésből. Egyed Géza szakállamtitkár szerint nem állja meg a helyét az a jóslat, hogy "Amerika lesz a világ laboratóriuma, Ázsia az ipari műhelye, míg Európa a világ múzeuma". A szakállamtitkár szerint Magyarországnak minél előbbi reformokra van szüksége, és Egyed Géza szerint erre 5-6 hónapon belül várhatók. Mfor.hu beszámoló.

Változó tőkemozgás várható (Mfor-montázs)

Tavaly világszerte rekordot döntött a külföldi tőkeinvesztíciók aránya, amelynek 42 százaléka Európába irányult. A kontinens országaiban 5 százalékkal nőtt az új projectek száma. A rangsort az Egyesült Királyság vezeti (713 project), Franciaország (541 project), Németország (305 project), Magyarországon 135 új project, ami 25 százalékos növekedést jelent. Ezek az adatok Havas István, az Ernst& Young magyarországi igazgatója elmondása szerint a cég által készített felmérések alapján kerültek kiszámításra. A statisztikai elemzések és kérdőíves felmérések segítségével arra kerestek választ, hogy adott országban hány új beruházás indult a tavalyi évben. (Ebbe nem számítják be a portfolió-befektetéseket, valamint a fúziók és felvásárlások eredményeit.)

Nyugat-Európa az alacsonyabb munkaerő igényű szolgáltatási szektor felé nyitott, míg az ipari beruházások nagy része Kelet-Európába irányult. Ebben a régióban a teljes tőkeinvesztíciók 83 százaléka a gyártói szektorban realizálódott. Ebben a vezető helyen az autóipar van, de jól szerepel az elektronika és a számítástechnika.

Fel kell készülni a változásokra

Közép-Kelet-Európának azonban hamarosan Nyugat-Európáéhoz hasonló váltásra kell felkészülnie – mondta el Havas István. A világ kinyílt a befektetők számára, és a növekedést egyre inkább az ázsiai fogyasztók vásárlóerejében látják. Kína az előrejelzések szerint pár éven belül a legkedveltebb ipari befektetési célpont lesz. Oroszország vonzereje is növekszik, míg Nyugat-Európa kedveltsége csökken.

A megváltozott helyzet értelemszerűen Magyarországra is hatással lesz, Havas István szerint jelenleg még dominál az alacsonyabb bérköltségekből eredő előnyünk, idővel ugyanakkor ez elolvad, és a jövőben nekünk is szolgáltató szektor felé kell elmozdulnunk. A vezérigazgató úgy látja, hogy az ország jövőben lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy fogadni tudja a multinacionális cégeket, ezen belül is a szolgáltató és a K+F szektor fog előtérbe kerülni. Ehhez azonban elengedhetetlenek az infrastrukturális és technológiai fejlesztések, a K+F innováció támogatása, szabályozás rugalmasabbá tétele, valamint az adminisztrációs terhek- és adók csökkentése is. Az oktatási rendszernek ugyancsak alkalmazkodnia kell a változó munkaerőpiaci igényekhez.

Reformokra van szükség

Egyed Géza a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára szerint érdemes leszögezni, hogy Magyarországnak még mindig megvan a tőkevonzó képessége. Ahogy mondta, azok az előrejelzések nem állják meg a helyüket, hogy Amerika lesz a világ laboratóriuma, Ázsia a világ ipari műhelye, míg Európa lesz a világ múzeuma. Ha a statisztikákat nézzük, akkor ez nem igaz, hiszen Európa a tőkeinvesztíciók 43 százalékát tudhatja magát.

Magyarországnak azonban minél előbbi reformokra van szüksége, hogy megőrizze a korábbi előnyét. A lecsúszás elsősorban a kormányzati tevékenységnek köszönhető – szögezte le az államtitkár. De még mindig az európai felső tízben kapunk helyet, mint a befektetések számában, mind a tőke nagyságában, illetve a munkahely teremtések terén is – hivatkozott Egyed Géza az Ernst & Young felmérésére. Az is kiderült, hogy a külföldi befektetők sokallják a munkát terhelő béreket és járulékokat. A szakállamtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy alapvetően fontos a verseny nyitottabbá tétele, minél kevesebb a monopólium, annál jobb.

Egyed Géza elmondta azt is, hogy tudomása szerint a kormány 5-6 hónapon belül konkrét lépéseket tesz az adócsökkentés és az adminisztrációs terhek csökkentésére.

VMI 

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!