<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jövőre az adóterhelés szintje 200-250 milliárd forinttal, a GDP 0,8 százalékával csökkenthető - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a Magyar Tudományos Akadémián.

Végső döntés csak áprilisban (Mfor-montázs)

Keddi beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felvázolta az aktuális problémákat, így elismerte, hogy vállalati termelékenység nem túl magas, illetve a foglalkoztatási szint uniós összehasonlításban alacsony. Ennek megoldása érdekében a kormányfő szerint vállalkozásbarát fejlesztési politikára, a vállalkozói környezet egyszerűsítésére, felelős költségvetési politikára éppen úgy szükség van, mint korszerű szakképzési rendszerre, a fekete gazdaság visszaszorítására vagy munkára ösztönző szociális és munkaügyi politikára.

Gyurcsány Ferenc szerint abban mind a politikusok, mind a gazdasági szakemberek szerint egyetértés van, hogy a béreket terhelő járulékokat csökkenteni kell. Szerinte felelős költségvetési poltika mellett jövőre mintegy 200-250 milliárd forinttal, a GDP 0,8 százalékával csökenthetők az adóterhek. Az adócsökkentés forrása az adószerkezet átalakítása lehet. Emellett további forrást teremthet a gazdaság fehéredése, és az igazgatási kiadások további csökkentése. A miniszterelnök áprilisban ismerteti a végleges döntést, ám keddi beszédében három lehetséges utat jelölt meg.

A járulékcsökkentő központú adóváltoztatás adóátrendezési hatása viszonylag csekély, növeli a foglakoztatást, gyorsítja a növekedést - jellemezte a Pénzügyminisztérium javaslatát, amelyet a leginkább támogathatónak ítélt Gyurcsány Ferenc.

A második lehetséges útként megjelölt személyi jövedelemadó centrikus adóváltoztatás 420 milliárd forint adómegtakarítást hoz, jelentős adóátrendezés mellett. Ennek értelmében a munkabért terhelő járulékok 10-12 százalékkal csökkennének, aminek forrása jelentős (feletetően áfa) emelések lennének. Ebben az esetben megszűnne a kulturális járulék, a szakképzési járulék és az innovációs adó. Ezeket a kedvezményeket fokozatosan be lehetne vezetni, 2009-ben csak 10 főnél kisebb cégeket érintené, a nagyokra 2010-ben vezetnék be.
A mai prezentáció szerint ez a megoldási javaslat a foglalkozatásra semleges hatású. 

Harmadrészt azt vetette fel a kormányfő, hogy jövőre kerüljön bevezetésre az úgynevezett szuperbruttó bérszámítás. Ennek értelmében a járulékokat és a személyi jövedelemadót a munkavállaló fizetné. Az új bérek jövőre tartalmaznák a munkáltató 32 százalék járulékát és havi 1950 forint ehot. A miniszterelnök elképzelései szerint a személyi jövedelem adó három kulcsos lenne, ezek 20-30-35 százalék lenne, míg létrejönne egy úgynevezett degresszív járulék, ami 30 és 25 százalék lenne.

A javaslat nettó hatása a költségvetés szemszögéből mintegy 400 milliárd forint lenne, amit különböző forrásokból teremtenének elő. A degresszív járulék miatt a magas 1,4 millió magas keresetű adója nőne, míg 1,8 millió foglalkoztatott adója csökkenne. Ennek értelmében 2009-ben a tervek szerint 4,3 százalékkal nőnének a reálbérek. Ez utóbbi verzió a  foglalkoztatást csökkenti, hátránya ugyanakkor, hogy inflációs hatása van.

Emellett bevezetésre kerülne a Start régió kártya, amely révén lehetővé válna járulék fizetés nélkül is a foglalkoztatás a minimálbéren lévők felé. Egyéb részletet még nem lehet tudni, így például azt sem, hogy ez az egész országra vonatkozó kedvezmény lenne, vagy csak bizonyos régióban élőket érintené.

Menedzsment Fórum