3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jövőre az adóterhelés szintje 200-250 milliárd forinttal, a GDP 0,8 százalékával csökkenthető - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a Magyar Tudományos Akadémián.

Végső döntés csak áprilisban (Mfor-montázs)

Keddi beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felvázolta az aktuális problémákat, így elismerte, hogy vállalati termelékenység nem túl magas, illetve a foglalkoztatási szint uniós összehasonlításban alacsony. Ennek megoldása érdekében a kormányfő szerint vállalkozásbarát fejlesztési politikára, a vállalkozói környezet egyszerűsítésére, felelős költségvetési politikára éppen úgy szükség van, mint korszerű szakképzési rendszerre, a fekete gazdaság visszaszorítására vagy munkára ösztönző szociális és munkaügyi politikára.

Gyurcsány Ferenc szerint abban mind a politikusok, mind a gazdasági szakemberek szerint egyetértés van, hogy a béreket terhelő járulékokat csökkenteni kell. Szerinte felelős költségvetési poltika mellett jövőre mintegy 200-250 milliárd forinttal, a GDP 0,8 százalékával csökenthetők az adóterhek. Az adócsökkentés forrása az adószerkezet átalakítása lehet. Emellett további forrást teremthet a gazdaság fehéredése, és az igazgatási kiadások további csökkentése. A miniszterelnök áprilisban ismerteti a végleges döntést, ám keddi beszédében három lehetséges utat jelölt meg.

A járulékcsökkentő központú adóváltoztatás adóátrendezési hatása viszonylag csekély, növeli a foglakoztatást, gyorsítja a növekedést - jellemezte a Pénzügyminisztérium javaslatát, amelyet a leginkább támogathatónak ítélt Gyurcsány Ferenc.

A második lehetséges útként megjelölt személyi jövedelemadó centrikus adóváltoztatás 420 milliárd forint adómegtakarítást hoz, jelentős adóátrendezés mellett. Ennek értelmében a munkabért terhelő járulékok 10-12 százalékkal csökkennének, aminek forrása jelentős (feletetően áfa) emelések lennének. Ebben az esetben megszűnne a kulturális járulék, a szakképzési járulék és az innovációs adó. Ezeket a kedvezményeket fokozatosan be lehetne vezetni, 2009-ben csak 10 főnél kisebb cégeket érintené, a nagyokra 2010-ben vezetnék be.
A mai prezentáció szerint ez a megoldási javaslat a foglalkozatásra semleges hatású. 

Harmadrészt azt vetette fel a kormányfő, hogy jövőre kerüljön bevezetésre az úgynevezett szuperbruttó bérszámítás. Ennek értelmében a járulékokat és a személyi jövedelemadót a munkavállaló fizetné. Az új bérek jövőre tartalmaznák a munkáltató 32 százalék járulékát és havi 1950 forint ehot. A miniszterelnök elképzelései szerint a személyi jövedelem adó három kulcsos lenne, ezek 20-30-35 százalék lenne, míg létrejönne egy úgynevezett degresszív járulék, ami 30 és 25 százalék lenne.

A javaslat nettó hatása a költségvetés szemszögéből mintegy 400 milliárd forint lenne, amit különböző forrásokból teremtenének elő. A degresszív járulék miatt a magas 1,4 millió magas keresetű adója nőne, míg 1,8 millió foglalkoztatott adója csökkenne. Ennek értelmében 2009-ben a tervek szerint 4,3 százalékkal nőnének a reálbérek. Ez utóbbi verzió a  foglalkoztatást csökkenti, hátránya ugyanakkor, hogy inflációs hatása van.

Emellett bevezetésre kerülne a Start régió kártya, amely révén lehetővé válna járulék fizetés nélkül is a foglalkoztatás a minimálbéren lévők felé. Egyéb részletet még nem lehet tudni, így például azt sem, hogy ez az egész országra vonatkozó kedvezmény lenne, vagy csak bizonyos régióban élőket érintené.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!